Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Ziemassvētku cepetis ar izcili kraukšķīgu ādiņu

2021. gada 21. decembris
Foto: Publicitātes
"Svētku gaidās padalīšos ar tiešām brīnišķīgu cūkgaļas cepeša recepti, kas vienmēr izdodas ar fantastiski gardu, kraukšķīgu ādiņu," teic receptes autore Inga Ādama, piebilstot, ka iedvesmojusies no leģendārās Martas Stjuartes.

"Šādi cepeti esmu gatavojusi vairākkārt, ideāli sanāk vienmēr, gaļa kūst mutē un ādiņa ir fantastiski kraukšķīga. Pie galda skan patīkama kraukšķināšana un sajūsmas saucieni. Vēl viena lieliska šīs receptes priekšrocība ir tā, ka gandrīz precīzi var aprēķināt karstās maltītes pasniegšanas laiku. Ilgi, bet ērti, gardi un vienkārši!

No dārzeņiem var izmantot to, kas jums vislabāk garšo. Es izmantoju lielos gabalos sagrieztu sviesta ķirbi, puravu, mazus, nomazgātus kartupeļus ar visu mizu, daudz ķiploka daiviņu ar ādiņu. Ķiplokā ir daudz cukura un, cepot to ar ādiņu, tas īpaši gardi karamelizējas un izcepies, izspiests no ādiņas, būs lielisks garšas papildinājums cūkgaļas cepetim. Vēlāk to var baudīt arī uz maizes."
Pagatavošana
6 min
1. Cūkgaļai nosusina ļoti sausu ādu, iegriež to strēmelēs (tā, kā redzams foto), gatavu cepeti, pa šiem iegriezumiem, ērti varēs sagriezt porciju gabalos.
2. Iegriezto ādu un visapkārt gaļas gabalu kārtīgi ierīvē ar 1 ĒK sāls, tieši ādu ierīvējot visvairāk. Gaļas gabalu liek dziļā cepešpannā ar ādu uz augšu un sūta to uz cepeškrāsni, kura uzkarsēta līdz 220 grādiem uz 30 minūtēm, lai gaļas gabals kārtīgi viscauri izkarst.
3. Tad krāsni noregulē uz 150 grādiem un turpina cepšanu 5 stundas. Nevirina krāsni, jo viss notiks arī bez jūsu kontroles. Tauki, kas lēni tecēs no gaļas gabala treknās daļas, lieso daļu padarīs fantastiski maigu, sulīgu un mīkstu. Svētku maltīte top un jums ir atbrīvojies gana daudz laika visiem pārējiem gatavošanās darbiem. Izcils risinājums!
4. Cepeti izņem no krāsns, uzmanīgi to uz brīdi izceļ no cepešpannas, noliek malā, izlej no pannas taukus (to būs daudz), pannā uz brūnajām sulām liek sagrieztos dārzeņus un garšaugus, kādi nu labāk tīk. Inga izmanto svaigas salvijas lapas, tām pievieno sāli, piparus, visu samaisa un liek virs dārzeņiem. Virsū liek cepeša gabalu, tāpat ar ādu uz augšu un sūta to visu atpakaļ uz cepeškrāsni, kur 220 grādos turpina cepšanu 45 min - 1 h.
5. Gatavo cepeti var dekorēt ar zaļumiem, kādi ir pieejami un garšo!

Labu apetīti!
Foto: Publicitātes
Uz augšu