Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Dzelteno šķelto zirņu biezputra

2021. gada 26. janvāris
Foto: Publicitātes
Biezputras konsistence izdosies krēmīgi viegla, nevis ķepīga vai tik stingra, ka gluži vai ar cirvi cērtama. Vārot zirņus jāliek klāt ne tikai sāls ,bet arī cukurs garšu stabilizēšanai un arī sviests krēmīgai garšai. Tā vārīta biezputra izdodas lieliska un pasniegta ar ceptu žāvētu gaļiņu, sīpoliem būs ļoti gards, sātīgs pusdienu ēdiens. Pirms miega vai ballītes gan no tās vajadzētu atturēties.
Pagatavošanas laiks norādīts, neņemot vērā laiku, kas nepieciešams zirņu mērcēšanai.
Receptes un foto autore: Laila Rudzone
Pagatavošana
75 min
1. 1 kg dzeltenos šķeltos zirņus ieber bļodā, uzlej aukstu ūdeni, lai pārklāj zirņus 15 - 20 cm. Briestot zirņiem, lai pietiek ūdens, jo zirņi jāmērcē 10 -12 stundas. Atstāj zirņus bļodā ar ūdeni.
2. Pirms vārīšanas zirņus vairākos ūdeņos noskalo. Liek katlā zirņus, uzlej 2 litrus (nebūs par daudz) auksta ūdens.
3. Kad uzvārās zirņi nosmeļ putas. Tad pieber 2 ēdamkarotes sāli un 1 ēdamkaroti (strīķētu) cukuru, 2 ēdamkarotes sviesta.
4. Uz vidējas uguns vāra 1 stundu, ik pa laikam apmaisot. Ja zirņi ir briedināti 10-12 stundas tad pēc stundas biezputra ir gatava.
5. Pēc stundas vēl būs virskārta biezputrai nedaudz šķidra, par to nevajag uztraukties. Nogriež uguni un uzliek vāku lai vēl 15 minūtes uzsūc šķidrumu un piebriest biezputra. Ik pa laiciņam apmaisa. Tad ir patīkama konsistence.
6. Pasniedz ar saceptiem žāvētas gaļas un sīpolu ,,skrancīšiem,,.

Lai labi garšo!
Foto: Receptes.lv
Uz augšu