Lai arī zemenes varam iegādāties jau pavasarī, pašmāju ogu sezona nupat tikai uzņem apgriezienus. Kam pievērst uzmanību, ogas pērkot, kādas ir iecienītākās zemeņu šķirnes Latvijā un ar ko tās cita no citas atšķiras, vaicājām "Igaunīšu" zemeņu (Alūksnes novads) saimniecei Sintijai.
Apjukt zemeņu piedāvājumā, kad visur apkārt košas, smaržīgas ogas, ir pavisam vienkārši, jo īpaši tad, ja neesi pats dobē rušinājies vai ar kādu krietnu zinātāju aprunājies. Dzirdēti dažādu šķirņu nosaukumi, kas Latvijā populārāki noteikti ir, bet ar ko odziņas viena no otras atšķiras - kuras saldākas, kuras labāk vārīt ievārījumā, kuras saldēt? Kam mēs pievēršam, bet kam patiesi būtu jāpievērš uzmanība, iegādājoties ogas? Atbildes uz šiem būtiskajiem jautājumiem mums palīdzēja rast laipnā un zinošā Alūksnes novada "Igaunīšu" zemeņu saimniece Sintija.
Kā norāda audzētāja, Latvijā nemainīgas vērības ir šādu šķirņu ogas: Sonata - ļoti populāra, Polka, Zefīrs (Zefyr), Āzija (Asia) un dažas jaunās šķirnes - Malling Centenary, Sensation.