Polka, Zefīrs, Sonata, Karioko: ceļvedis zemeņu pasaulē. Kā un kādas ogas izvēlēties?

Stāsta "Igaunīšu" zemeņu saimniece
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Tradicionālais Zāļu tirgus Doma laukumā.
Tradicionālais Zāļu tirgus Doma laukumā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai arī zemenes varam iegādāties jau pavasarī, pašmāju ogu sezona nupat tikai uzņem apgriezienus. Kam pievērst uzmanību, ogas pērkot, kādas ir iecienītākās zemeņu šķirnes Latvijā un ar ko tās cita no citas atšķiras, vaicājām "Igaunīšu" zemeņu (Alūksnes novads) saimniecei Sintijai. 

Apjukt zemeņu piedāvājumā, kad visur apkārt košas, smaržīgas ogas, ir pavisam vienkārši, jo īpaši tad, ja neesi pats dobē rušinājies vai ar kādu krietnu zinātāju aprunājies. Dzirdēti dažādu šķirņu nosaukumi, kas Latvijā populārāki noteikti ir, bet ar ko odziņas viena no otras atšķiras - kuras saldākas, kuras labāk vārīt ievārījumā, kuras saldēt? Kam mēs pievēršam, bet kam patiesi būtu jāpievērš uzmanība, iegādājoties ogas? Atbildes uz šiem būtiskajiem jautājumiem mums palīdzēja rast laipnā un zinošā Alūksnes novada "Igaunīšu" zemeņu saimniece Sintija.

Kā norāda audzētāja, Latvijā nemainīgas vērības ir šādu šķirņu ogas: Sonata - ļoti populāra, Polka, Zefīrs (Zefyr), Āzija (Asia) un dažas jaunās šķirnes - Malling Centenary, Sensation.

Alūksnes pusē iecienītas ir Sonata, Zefīrs, Polka, Karioko un Venta.

Ar ko katra no zemeņu šķirnēm īpaša?

"Igaunīšu" zemeņu saimniece mums pastāstīja, kas raksturīgs katrai no zināmākajām ogu šķirnēm un tām, kas atrodamas viņas saimniecībā.

Sonatai ir stingras, vienmērīgas, gludas ogas. Maz smalko, mazo odziņu. Diezgan saldas. No rīta nolasītas, vēsā telpā ļoti labi glabājas līdz pat divām dienām. 

Zefīrs ir vecum veca šķirne, kas cilvēkiem ir ļoti pierasta un iecienīta. Ogas ir sulīgas, maigas garšas un mīkstas tekstūras.

Venta - ļoti saldas ogas. Nav derīgas transportēšanai, jo sulo jau uzreiz pēc noplūkšanas. Toties nobaudot liksies, ka tik sulīga oga nav ēsta nekad, - patiesi gardas.

Polka ir gana veca šķirne, izturīga, labi piemērota audzēšanai mūsu laikapstākļos, un stādi ir ražīgi. Nav pati saldākā. Ogas nav lielas.

Āzija, kā atzīst audzētāja, ir mulsinoša šķirne, jo jebkādos apstākļos (tieši pašu saimniecībā audzējot) ogu dod maz, bet tās ir lielas un spīdīgas. Izcilas ātrai apēšanai un, ar tām garnējot kūkas un desertus,  atstās iespaidīgu skatu. Garša mērena - pa vidu starp saldu un skābu.

Nav labāku vai sliktāku ogu - tas ir gaumes jautājums, kas labāk tīk uz kārā zoba un kādam nolūkam ogas lūkojies.

Kuras ogas labāk konservēt, bet kuras saldēt?

Blendēšanai un konservēšanai labāk der stingrākas ogas, kas tā neizšķīst, īpaši, ja gribas ievārījumā tiešām uzkost ogai. Īpaši saimniece izceļ Karioko šķirnes zemenes, kuras ir stingras un tumšas. Savārot ievārījumā, krāsa ir izteiksmīga, tumša, un ogas līdz galam neizšķīst.

Arī Zefīrs ir laba izvēle konservēšanai.

Sonata ievārījumam un ziemas blendēšanai nederēs, jo kļūst ūdeņaina. Toties šīs ogas ir labas saldēšanai, jo saglabā formu, bet būtiski ir ievērot pareizu saldēšanu (izlikt vienā kārtā, sasaldēt un tad pārlikt iepakojumos uzglabāšanai).

Kam pievērst uzmanību, iegādājoties ogas?

"Igaunīšu" zemeņu saimniece mums atklāj, ka viņas pieredze rāda - vien retais pievērš uzmanību zemeņu šķirnēm. Ir tikai maza daļa to, kuri nāk un meklē jau ko konkrētu.

Pircējs visupirms skatās uz cenu, tad izskatu, kam seko garša un tālāk audzētājs vai ogu izcelsmes vieta.

"Ja poļu zemene būs skaistāka un lētāka - nopirks to, jo liela un spīdīga, stāv vairākas diennaktis," teic Sintija, taču piebilst, ka svaiga, dabīga zemene, kas no rīta novākta, nākamās dienas beigās jau izskatīsies citādāk un sāks bojāsies.

"Piemēram, Zefīrs siltumā jau pirmās dienas vakarā sāk bojāties."

Saimniece, dodoties pēc ogām, aicina pievērst uzmanību tam, kur ogas augušas, jo diemžēl joprojām sastopami negodprātīgi tirgotāji.

"Ir patīkami, ka ir izkārtne, vieta norādīta, saimnieks, mājaslapa vai sociālo tīklu lapa, kur vari paskatīties arī audzēšanas procesu," turpina Sintija.

Saimniece aicina katram atrast savu ogu audzētāju - iegādāties Latvijā audzētas zemenes un tad jau no piedāvātajām šķirnēm izvēlēties sev tīkamāko.

Un būtiski - garša stāv pāri izskatam, jo kā karstums un sausums, tā stiprs lietus un krusa var ietekmēt to, kā oga izskatās, bet garša vienalga var būt izcila.

Saimniece izceļ svarīgāko, dodoties pēc ogām: audzētājs, garša, izskats un tad pārējais.

Lai skaists ogu laiks!

Paldies "Igaunīšu" zemeņu saimniecei Sintijai par atsaucību!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu