Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Muļķu putra igauņu gaumē

2020. gada 3. decembris
Foto: Publicitātes
Igauņu nacionālās virtuves fundamentu neapšaubāmi veido graudaugu ēdieni, tostarp mulgi putra (“mulgi puder”), kas tradicionāla Mulgi novadam. Šis gardais un vienkāršais paēdiens, kas pēc sastāvdaļām stipri vien līdzinās latviešu bukstiņam vai grūdenim, mūsu mājās tiek gatavots ar pāris knifiņiem, un ir mīļi nokrustīts par “muļķu putru”.
Recepti iesūtīja mūsu lasītāja Jolanta.
Pagatavošana
180 min
1. Grūbas pārlej ar aukstu ūdeni un mērcē vismaz pāris stundas pirms putras vārīšanas, tad nolej un skalo vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens ir dzidrs.
2. Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos.
3. Grūbas un kartupeļus liek katlā, pārlej ar ūdeni, lai tas ir 2-3 pirkstu platumā virs grūbām un kartupeļiem, un vāra.
Foto: Publicitātes
4. Kamēr putra vārās, gatavo mērci. Nomizo un sasmalcina sīpolus. Gaļu sagriež kubiņos. Pannā liek cepties gaļu un sīpolus.
Foto: Publicitātes
5. Pēc 5-7 minūtēm pievieno sāli, piparus, skābo krējumu un karsē 2-3 minūtes. Ja vēlas mērci “pagarināt”, to var iebiezināt ar miltiem un pievienot tasīti verdoša ūdens vai buljonu.
Foto: Publicitātes
6. Kad ūdens sāk burbuļot, turpina vārīt putru uz nelielas liesmas aptuveni 30 minūtes, tad pievieno sāli, sviestu un sastampā viendabīgā masā. Lai putra būtu maigāka un viendabīgāka pēc struktūras, to var nedaudz pakult, izmantojot mikseri.
Foto: Publicitātes
7. Liek putru bļodā, pārlej ar mērci, pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem un ēd nost.

Labu apetīti!
Foto: Publicitātes
Uz augšu