Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Konditoreja un maize Rudzu maizes ieraugs

Rudzu maizes ieraugs

FOTO: Matīss Miezis

Kas var būt labāks par mājās ceptu saldskābmaizi? Pareizi - nekas!
Bet mājās gatavota saldskābmaize sākas ar ieraugu. Un to nemaz nav tik grūti pagatavot.

Viss, kas tev būs nepieciešams ir burciņa ar skrūvējamu vāku (vismaz 0,5L), virtuves svari, paka miltu, ūdens, 10min laika dienā un nedaudz pacietības.
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Sastāvdaļas

1
porcijas
  • 0. diena
  • 100 g Rudzu milti
  • 125 g Ūdens
  • 2.-3. diena
  • 75 g Vakardienas maisījums
  • 100 g Rudzu milti
  • 120 g Ūdens
  • 3-5. diena
  • 50 g Vakardienas maisījums
  • 100 g Rudzu milti
  • 110 g Ūdens
  • 6.-14. diena
  • 25-30 g Vakardienas maisījums
  • 100 g Rudzu milti
  • 100 g Ūdens
  • "Barošasnas" reizēs
  • 25 g Ierauga
  • 100 g Rudzu milti
  • 100 g Ūdens
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pagatavošana

150 min.
  1. 0. diena
    - Nosver burku. Pieraksti burkas svaru. (tas noderēs, lai nomērītu atstājamo ierauga daudzumu)
    - Vakarā sajauc 100g rudzu miltu ar 125g ūdens (istabas temp.) Samaisi, nedaudz noplacini
  2. 1. diena
    - Gaidi.
  3. 2-3. diena [turpmāk ieraugs "jābaro" reizi dienā]
    - No rīta atstāj 75g esošā ierauga. (pārējo izmet, kā izlietotu "degvielu") Iejauc 100g rudzu miltu un 120g ūdens
  4. 3-5. diena
    - No rīta atstāj 50g esošā ierauga. Iejauc 100g rudzu miltu un 110g ūdens
  5. 6.+ diena [pat ja ieraugs šķiet gatavs, tam nepieciešams nostiprināties]
    - No rīta atstāj 25-30g esošā ierauga. Iejauc 100g rudzu miltu un 100g ūdens
  6. 14. diena+ [Ieraugu var lietot miklas pagatavošanai]
    - Turpini ieraugu "barot" ierastajā proporcijā: 1 daļa esošā ierauga, 3-4 daļas miltu, 3-4 daļas ūdens
    - Var uzglabāt ledusskapī un "barot" reizi nedēļā. (pēc barošanas 2-3h atstāj istabas temp., aizskrūvē burku un noglabā ledusskapī. Pirms barošanas ļauj 1-2h uzsilt līdz. Istabas temp.)
  7. Aktīvs ieraugs saburbuļos un dubultosies (var pat trīskāršoties) apjomā 4-8h laikā. Tas arī ir brīdis, kad to vislabāk izmantot mīklas pagatavošnai


    Piezīmes:
    - Pirmajās 5 dienās +/-5g neko nemainīs, bet veselīgam ieraugam svarīga ir precīza proporcija. Izmanto svarus!

    - Ieraugu uzglabājot istabas temperatūrā vāku tikai uzliec, neskrūvē ciet

    - Lai vieglāk noteikt, kad ieraugs dubultojies apjomā, atzīmē uz burciņas (ar gumiju, uzlīmi vai marķeri) ierauga līmeni pēc barošanas.

    - Ja nepieciešams cits ierauga daudzums, to var barojot palielināt (vai samazināt), saglabājot to pašu ierauga/miltu/ūdens proporciju: 1/4/4.

    - Ieraugu var pārveidot par kviešu ieraugu (var daļēji vai pilnībā izmantot arī pilngraudu milturs). Nav nepieciešams taisīt jaunu ieraugu, miltus var nomainīt ar 2-3 "barošanas" reizēm. Lietojot kviešu miltus ūdeni var samazināt uz 80% (80g vienā barošanas reizē)

    - Ieraugu var izmantot sausā rauga vietā. 100g aktīva ierauga = 5-7g sausā rauga. Izmantojot ieraugu, samazini mīklā izmantoto miltu un ūdens daudzumu par 50g.

    - "Nebaroto" (ārā metamo) ieraugu var izmantot gan pankūku un vafeļu, gan cepumu un mafinu pagatavošanai.
Receptes.lv Iesaka
Dienas recepte
Rabarberu uzpūteņa saldējums

Rabarberu uzpūteņa saldējums

Konditoreja un maize

Skatīt vairāk
Lasītākais šonedēļ

Jaunākās receptes

Skatīt vairāk

Recepšu kolekcijas

Visas kolekcijas