1. 0. diena
- Nosver burku. Pieraksti burkas svaru. (tas noderēs, lai nomērītu atstājamo ierauga daudzumu)
- Vakarā sajauc 100g rudzu miltu ar 125g ūdens (istabas temp.)Samaisi, nedaudz noplacini
3. 2-3. diena [turpmāk ieraugs "jābaro" reizi dienā]
- No rīta atstāj 75g esošā ierauga. (pārējo izmet, kā izlietotu "degvielu")Iejauc 100g rudzu miltu un 120g ūdens
4. 3-5. diena
- No rīta atstāj 50g esošā ierauga.Iejauc 100g rudzu miltu un 110g ūdens
5. 6.+ diena [pat ja ieraugs šķiet gatavs, tam nepieciešams nostiprināties]
- No rīta atstāj 25-30g esošā ierauga.Iejauc 100g rudzu miltu un 100g ūdens
6. 14. diena+ [Ieraugu var lietot miklas pagatavošanai]
- Turpini ieraugu "barot" ierastajā proporcijā: 1 daļa esošā ierauga, 3-4 daļas miltu, 3-4 daļas ūdens
- Var uzglabāt ledusskapī un "barot" reizi nedēļā.(pēc barošanas 2-3h atstāj istabas temp., aizskrūvē burku un noglabā ledusskapī. Pirms barošanas ļauj 1-2h uzsilt līdz. Istabas temp.)
7. Aktīvs ieraugs saburbuļos un dubultosies (var pat trīskāršoties) apjomā 4-8h laikā. Tas arī ir brīdis, kad to vislabāk izmantot mīklas pagatavošnai
Piezīmes:
- Pirmajās 5 dienās +/-5g neko nemainīs, bet veselīgam ieraugam svarīga ir precīza proporcija. Izmanto svarus!
- Ieraugu uzglabājot istabas temperatūrā vāku tikai uzliec, neskrūvē ciet
- Lai vieglāk noteikt, kad ieraugs dubultojies apjomā, atzīmē uz burciņas (ar gumiju, uzlīmi vai marķeri) ierauga līmeni pēc barošanas.
- Ja nepieciešams cits ierauga daudzums, to var barojot palielināt (vai samazināt), saglabājot to pašu ierauga/miltu/ūdens proporciju: 1/4/4.
- Ieraugu var pārveidot par kviešu ieraugu (var daļēji vai pilnībā izmantot arī pilngraudu milturs). Nav nepieciešams taisīt jaunu ieraugu, miltus var nomainīt ar 2-3 "barošanas" reizēm. Lietojot kviešu miltus ūdeni var samazināt uz 80% (80g vienā barošanas reizē)
- Ieraugu var izmantot sausā rauga vietā. 100g aktīva ierauga = 5-7g sausā rauga. Izmantojot ieraugu, samazini mīklā izmantoto miltu un ūdens daudzumu par 50g.
- "Nebaroto" (ārā metamo) ieraugu var izmantot gan pankūku un vafeļu, gan cepumu un mafinu pagatavošanai.