Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Zemeņu kūka fraisier

FOTO: Janas kūkas

Kolekcijas: Fotoreceptes
Par fraisier franču valodā dēvē zemeņu kūku no biskvīta mīklas un krēma, kurā patiešām redzamas veselas ogas. Kārdinoša, aromātiska un maiga.
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Sastāvdaļas

  • Biskvītam:
  • 4 olas
  • 4 ēd. k. miltu
  • 4 ēd. k. cukura
  • Vaniļas cukurs
  • Krēmam:
  • 350-400 g saldā krējuma
  • 0.5 l pienu
  • 100 g cukura vai pēc garšas
  • 4 olu dzeltenumi
  • 2 ēd. k. miltu
  • 15 g želatīna
  • Vaniļas cukurs
  • Papildus:
  • 300-400 g svaigu zemeņu
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pagatavošana

360 min.
  1. Gatavo 2 apaļas klasiskā biskvīta pamatnes. Biskvītu gatavoju, putojot atsevišķi olu baltumus no dzeltenumiem.
    No iegūtās biskvīta masas uz cepampapīra izveidoju 2 apaļas plāksnes (aptuveni pielāgojot veidnes diametram) un cepu 190 grādu temperatūrā iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 8 - 10 minūtes.
    Gatavo 2 apaļas klasiskā biskvīta pamatnes. Biskvītu gatavoj...

    FOTO: Janas kūkas

  2. Gatavām biskvīta plāksnēm noņēm cepampapīru, uzlieu virsū nepieciešamā lieluma veidni (25 cm diametrā) un apgriež līdzenas maliņas.
    Gatavām biskvīta plāksnēm noņēm cepampapīru, uzlieu virsū ne...

    FOTO: Janas kūkas

  3. Šajā gadījumā es izmantoju veidni, kurai var regulēt lielumu, taču kūkas būvēšanai var izmantot jebkuru noņemamo tortes veidni.
    Ja izmanto parasto noņemamo veidni, tad biskvīta pamatni vajag nedaudz mazāku par pašu veidnes diametru - biskvītam attiecīgi var apgriezt maliņas.
    ! Veidnē noteikti jāieklāj pārtikā izmantojams plastikāts - tas var būt šokolādes papīrs (nopērkams Gemoss), attiecīgi sagriezts celofāna maisiņš vai arī sagriezts cepampapīrs.
    Šo lietu izceļu tāpēc, ka man pašai ir gadījies to aizmirst - un tā tas notika arī šoreiz....:))
    Šajā gadījumā es izmantoju veidni, kurai var regulēt lielumu...

    FOTO: Janas kūkas

  4. Gatavo krēmu. Šo krēmu dēvē par bavārijas krēmu un tas ir daudzu franču desertu sastāvdaļa. Tas tiek gatavots līdzīgi vārītajam krēmam, tikai oriģinālā netiek pievienoti milti.
    Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Uzliek vārīties pienu un tikmēr samaisa olas ar cukuru, vaniļas cukuru, pievienojot beigās miltus. Masu kārtīgi izmaisa un pa daļām (turpinot maisīt) tai pievieno uzkarsēto pienu.
  5. Vēlreiz visu kārtīgi samaisa un uz mazas uguns kārtīgi maisot karsē, līdz masa sabiezē. Masu noņem no plīts, brīdi padzesē un pievieno izšķīdinātu želatīnu.
  6. Kausējot želatīnu, svarīgi to nepārkarsēt. Visdrošāk lielākā traukā ieliet karstāko ūdeni no krāna un trauku ar želatīnu ievietot tajā.
    Kausējot želatīnu, svarīgi to nepārkarsēt. Visdrošāk lielākā...

    FOTO: Janas kūkas

  7. Kad krēma masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai, iecilā saputotu krējumu. Saputotajam krējumam nav jābūt ar stingrām putām, tam jābūt viendabīgam, pretējā gadījumā, krēmā būs nesajaukušies putukrējuma gabaliņi.
    Es daru tā - 3 karotes putukrējuma iejaucu vārītā krēma masā, kārtīgi izmaisu un tad masu vienā piegājienā ieleju traukā ar atlikušo putukrējumu, visu kārtīgi izmaisot. Krēmu ledusskapī neliek.
    Kad krēma masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai, iecilā s...

    FOTO: Janas kūkas

  8. Liek kopā torti. Izvēlas pēc iespējas vienāda lieluma zemenes. Tās nomazgā un nosusina. Parasti šai kūkai zemenes griež uz pusi, bet var griezt arī šķēlītēs.
    Liek kopā torti. Izvēlas pēc iespējas vienāda lieluma zemene...

    FOTO: Janas kūkas

  9. Biskvītu veidnē liek ar aprēķinu, lai apkārt ir brīva maliņa zemeņu šķēlītēm.
    Biskvītu veidnē liek ar aprēķinu, lai apkārt ir brīva maliņa...

    FOTO: Janas kūkas

  10. Sakārto zemeņu šķēlītes ap biskvīta pamatni.
    Sakārto zemeņu šķēlītes ap biskvīta pamatni.

    FOTO: Janas kūkas

  11. Lielāko daļu krēma pārklāj biskvītam un zemenēm. Nevajag gaidīt, lai krēms sāk recēt, jo pretējā gadījumā, tas būs biezs un vienmērīgi nenoklāsies gar zemenēm.
    Krēmam pārber sagrieztus atlikušo zemeņu gabaliņus. Sagrieztus zemeņu gabaliņus kūkā var likt arī vairāk, kā receptē norādīts - tad tā būs vel sulīgāka.
    Lielāko daļu krēma pārklāj biskvītam un zemenēm. Nevajag gai...

    FOTO: Janas kūkas

  12. Virsū kārto otru biskvītu, viegli piespiež.
    Virsū kārto otru biskvītu, viegli piespiež.

    FOTO: Janas kūkas

  13. Biskvītam virsū liek atlikušo krēmu un to nolīdzina. Kūku liek ledusskapī vismaz uz 4 stundām.
    Biskvītam virsū liek atlikušo krēmu un to nolīdzina. Kūku li...

    FOTO: Janas kūkas

  14. Sastingušai un gatavai kūkai noņem veidni, plastikāta maliņu un priecājas par acīm tīkamo galarezultātu. Virsmu var dekorēt ar šokolādes skaidiņām un zemenēm, var pārklāt arī ar kausētu šokolādi (jārēķinās, ka šokolādes pārklājums var smērēties, griežot kūku).

    Lai labi garšo!
    Sastingušai un gatavai kūkai noņem veidni, plastikāta maliņu...

    FOTO: Janas kūkas

Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs
Receptes.lv Iesaka
Dienas recepte
Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Konditoreja un maize

Skatīt vairāk
Lasītākais šonedēļ

Jaunākās receptes

Skatīt vairāk

Recepšu kolekcijas

Visas kolekcijas