Kūka Pavlova

2017. gada 12. jūnijs
Foto: Janas kūkas
Pretēji iecerētajam, mana prelūdija par tēmu kūka Pavlova būs īsa. Tikai pāris vārdos...
Kas ir Pavlova? Baletdejotāja Anna Pavlova.
Kas ir kūka Pavlova ? Salds veltījums slavenajai baletdejotājai Annai Pavlovai.
No kā sastāv Pavlovas ? No saputota olas baltuma un cukura, gatavas pilda ar putukrējumu un daudz ogām.
Kā garšo kūka Pavlova? Kraukšķīga bezē garoziņa un mīksts suflē viducītis.
Pavlova ir ogu sezonas aktualitāte, kulta ēdiens, par to raksta visi, gatavo visi, gandrīz visiem tā garšo, bet vairākumam - aizraujas elpa :)
Pagatavošana
110 min
1. Tīrā traukā nosver olu baltumus un notur istabas temperatūrā.
Foto: Janas kūkas
2. Puto olas baltumus (pieber šķipsnu sāls) - iesākumā uz lēniem apgriezieniem, kad gar malām parādās putiņas, apgriezienus palielina līdz vidējiem. Tad, kad jau izveidojušās vieglas putas, pa daļām ber klāt cukuru. Olas baltumu turpina putot ar vidēja ātruma apgriezieniem līdz izveidojušās spīdīgas un noturīgas putas jeb, tā dēvētais, putna knābis. Noteikti nevajag pārcensties un pārputot olas baltumus, citādi masa cepoties sakritīs.
Gatavai olbaltuma masai pievieno citrona sulu, vaniļas esenci, piesijā pūdercukuru, cieti un ar lāpstiņu iecilā masā.
Foto: Janas kūkas
3. Gatavo olbaltuma masu (meringu) liek uz cepešplāts - to var darīt ar karoti vai dekorēšanas maisiņu. Vidū izveido iedobīti.
Pavlovas cepšana atšķiras no bezē cepšanas (kaltēšanas). Bezē (arī, Cielaviņa) ir 80 - 100 grādos izkaltēts cepums, bet Pavlovai kraukšķīgais bezē slānis ir tikai ārpusē. Viducītis tai ir mīksts kā putna piens.
Cepšanas tehnikas dažādos aprakstos atšķiras, arī cepeškrāsnis ir dažādas. Mans veiksmīgais cepšanas režīms - uzkarsēju cepeškrāsni līdz 150 grādiem, ielieku pannu ar Pavlovām un tūlīt karstumu noregulēju uz 100 grādiem. Mazās Pavlovas cepu aptuveni 50 minūtes. Var veidot vienu lielu kūku, bet tad cepšanas laiks būs vismaz pusotru stundu. Cepšanas starplaikos durvis nevirināt.
Foto: Janas kūkas
4. Kūkas gatavību nosaku, pabungojot kūciņu no apakšas - tā ir stingra un jūtama doba skaņa.
Foto: Janas kūkas
5. Pārlaužot kūku, vidū redzams maigs un mīksts suflē. Tagad pats grūtākais darbs ir izdarīts.
Foto: Janas kūkas
6. Kūkas pilda pirms pasniegšanas. Oriģinālajā receptē par pildījumu tiek izmantots putukrējums (bez cukura piedevas) un kivi. Mēs parasti izmantojam Latvijas saldskābās ogas - zemenes, avenes un mellenes. Putukrējumu var papildināt un stabilizēt ar krēmsieru, var arī pagatavot vārīto krēmu. Lieliski garšos eksotiskie pildījumi - marakuja, mango. Tev ir izvēle.

Lai labi garšo!
Foto: Janas kūkas
Uz augšu