Sākums > Receptes > Deserti

Rabarberu zefīri

2016. gada 20. jūnijs
Foto: Janas kūkas
Man ļoti patīk, ka rabarberu skābums kontrastē ar zefīru saldumu, tāpēc ļoti novērtēju šo garšas kombināciju.
Pagatavošana
300 min
1. Biezenim - sagriež rabarberus, apber ar dažām karotēm cukura un ļauj pastāvēt, līdz izdalās sula, pēc tam to nolej (sulu var izmantot kā šķidrumu ūdens vietā).
2. Rabarberus savāra pēc iespējas biezākā masā un sablendē. Liek ledusskapī.
Foto: Janas kūkas
3. Izmantoju Biotēkā nopērkamo agar-agaru. Pamatā visās receptēs agar-agara daudzums ir 8 g. Savos zefīra eksperimentos, lietojot šādu daudzumu konkrētā agar-agara, tā bija par daudz - bija jūtama agar-agara garša un zefīri bija pārāk želejaini, tāpēc man pilnīgi pietika ar 6 gramiem.
4. Lai dzīve zaļāka, pievienoju garšvielu veikalā pirkto spinātu pulveri. Sākums ļāva cerēt, ka būs arī skaista krāsa, bet galarezultātā zefīri vienalga palika gaiši.
5. Piecdesmit gramus cukura sajauc ar agar-agaru un atstāj trauciņā.
6. Katliņā nosver 350 g cukura un pievieno 150 g ūdens.
7. Visās receptēs rakstīts, ka biezeņa putošana un sīrupa vārīšana notiek vienlaicīgi. Tā kā man nav ļoti jaudīgs stacionārais mikseris (600 W) *, biezeni sāku putot 7-10 minūtes pirms sīrupa vārīšanas. Traukā lieku rabarberu biezeni, 50 g cukura un putoju 3 minūtes, pēc tam pievienoju olas baltumu un turpinu putošanu.
8. Pēc 7-10 minūtēm lieku vārīties cukuru ar ūdeni. Kad masa sasniedz 80 grādus, pievieno agar-agaru un aktīvi ar putojamo slotiņu maisa. Sīrups jāuzvāra līdz 110 grādiem. Ja nav termometra, tad - aptuveni 4-5 minūtes no vārīšanās brīža.
Foto: Janas kūkas
9. Paralēli sīrupa vārīšanai (tas stingri jāmaisa) putojās rabarberu masa. Sākuma attēlā redzams, kāda tā ir pēc 5 minūšu putošanas - konsistence vēl ir šķidra. Saputota un gatava sīrupa pievienošanai tā ir otrajā attēlā - tai jābūt noturīgai masai. Ja masa ir saputojusies un jau gatava, bet sīrups vēl nav gatavs, ļauj procesoram darboties ar vidēju ātrumu, bet noteikti to neapstādina.
10. Laicīgi jāsagatavo dekorējamā turza un ar cepampapīru izklātas plātnes vai dēlīši.
11. Tiklīdz sīrups sasniedz 110 grādus (paceļot karoti, masa nenolīst kā parasts šķidrums, bet līstot ir staipīga), to uzreiz tievā strūklā lej pie stigri saputotās rabarberu masas. Pēc tam jaudu palielina un puto aptuveni vēl 10-13 minūtes. Lejot sīrupu, masa paliks šķidrāka, bet putošanas procesā tā pieaugs apjomā, paliks spīdīga. Pēdējā attēlā redzama gatava masa - tā ir bieza, noturīga, bet vēl jūtami silta.
Foto: Janas kūkas
12. Vēl siltu masu liek turzā un uz sagatavotajām virsmām izspiež zefīriņus. Ja masa no turzas pati tek laukā, tad var nedaudz pagaidīt - tā sabiezēs un vairs netecēs. Veidojam zefīrus un eksperimentējam ar formām.
Foto: Janas kūkas
13. Pēc pusstundas uzkaisa pūdercukuru. Pēc 5 (pat ātrāk) stundām tiem vajadzētu būt gataviem. Gatavošanās laiks laiks atkarīgs no telpas mitruma un siltuma. Gatavus zefīriņus salipina kopā un iepriecina savus tuvākos.
Foto: Janas kūkas
14. Lai labi garšo!
Uz augšu