Torte Napoleons

2016. gada 16. marts
Foto: Janas kūkas
Kūkas formas diametrs 26 cm.
Pagatavošana
230 min
1. Gatavojam trauslo/kapāto mīklu (ātrais variants):
2. Uz galda virsmas izklāj silikona pamatni vai cepampapīru, vai arī platu bļodu un izsijā paredzēto miltu daudzumu.
3. Aukstu sviestu uz rupjās rīves ierīvē miltos, ik pa brīdim tos viegli sajaucot ar jau sarīvēto sviestu.
Foto: Janas kūkas
4. Kad sviests sarīvēts un sajaukts ar miltiem, izveido vidū bedrīti un pamazām ielej etiķūdeni tik, cik nepieciešams, lai masa mīcot būtu viendabīga (varbūt visu nevajadzēs).
Foto: Janas kūkas
5. Visas sastāvdaļas ātri samīca viendabīgā masā un sadala 5 daļās, kuras ievieto ledusskapī.
Foto: Janas kūkas
6. Tikmēr gatavo vārīto krēmu ar putukrējumu:
7. Uzliek katliņā vārīties pienu.
8. Tikmēr traukā sajauc olu dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru un maisa (neputo), līdz cukurs izkusis. Pievieno miltus un masu izmaisa līdz viendabīgai konsistencei.
9. Tiklīdz piens uzmetis pirmo burbuli, noņem no plīts un lēnā strūklā lej klāt olu masai, vienlaicīgi to maisot.
10. Rūpīgi izmaisa un lej atpakaļ katliņā (ja nepieciešams, katliņu izmazgā no piena nosēdumiem) un uz lēnas uguns karsē, šķidrumu visu laiku maisot, līdz tas sabiezē. Tad, kad masa ir sabiezējusi, enerģiski maisot, to vēl uz uguns pāris minūtes karsē.
Foto: Janas kūkas
11. Karstai masai pievieno norādīto daudzumu (50 g) sviesta un samaisa. Pārliek bļodā un pārklāj ar pārtikas plēvi.
Foto: Janas kūkas
12. Atdzisušai masai pievieno glāzi saputotu saldo krējumu (var arī vairāk).
Foto: Janas kūkas
13. Gards pildījums kūkām ir gatavs!
Foto: Janas kūkas
14. Cep plāksnes:
15. Sadalītās 5 mīklas daļas izveltnē. Veltnē ar aprēķinu, lai plāksne ir lielāka par izvēlēto tortes diametru.
Foto: Janas kūkas
16. Sadursta ar dakšiņu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī (vismaz 15 minūtes tai jābūt uzkarsētai) 200 grādu temperatūrā līdz plāksne ir brūna.
Foto: Janas kūkas
17. Tiklīdz plāksne izņemta no krāsns un uzlikta uz dēlīša, nomēra izvēlēto diametru - uzliek virsū tortes pamatni vai šķīvi un ar asu nazīti vai picas nazi apgriež maliņas. Tās sadrupina un izmanto dekorēšanai.
Foto: Janas kūkas
18. Tagad pats patīkamākais, liekam torti kopā. Uz pirmās kārtas smērē krēmu, uz otrās - skābu ievārījumu (brūklenes, dzērvenes, bet var improvizēt) un krēmu, trešajā, ceturtajā un piektajā krēms (var variēt un divās kārtās smērēt ogu masu, bet var arī to nesmērēt vispār).
Foto: Janas kūkas
19. Kūku dekorēt var dažādi - gan tradicionāli ar sadrupinātu biskvītu, gan no krēma veidojot dekorus, gan izmantojot ogas.

Lai labi garšo!
Foto: Janas kūkas
Uz augšu