Tortano maize

2015. gada 26. augusts
Foto: Nataša Rogova
Kādam šķitīs, ka šis gatavošanas laiks ir tīīīīīk ilgs, bet man šķiet, ka tas ir to vērts. Pirmkārt, man tik ļoti patīk gatavot maizi, sākot no mīcīšanas procesa un beidzot ar degustāciju un cienāšanu. Un otrkārt, šādu maizi nevar aiziet un nopirkt veikalā.
Pagatavošana
360 min
1. Raugu iemaisa ūdenī un ļauj 10 minūtes pastāvēt.
2. Nomēra 80 ml šī maisījuma, pārējo izlej. Pie 80 ml rauga - ūdens maisījuma pievieno miltus un izmaisa.
Foto: Nataša Rogova
3. Bļodu apsedz ar pārtikas plēvi un raudzē istabas temperatūrā 12 stundas. Pa šo laiku ieraugs būs palielinājies apjomā, tajā būs izveidojušies burbulīši.
4. Pēc 12 stundām, izvāra vienu kartupeli, 60g. Samīca biezputrā.
Foto: Nataša Rogova
5. Bļodā ber rudzu miltus un 400 g kviešu miltu, pielej viegli siltu ūdeni. Izmaisa un ļauj pastāvēt 10 minūtes. Pievieno ieraugu, kartupeļu biezputru, sāli, medu, izmaisa. Pievieno kviešu miltus pakāpeniski un mīca ar rokām mīklu. Mīklai jābūt mitrai, lipīgai, bet tai pat laikā lai to iespējams mīcīt. Pie rokām nedaudz tā lips, bet no virsmas skaisti atlec. Tā kā cenšamies nepārspīlēt ar miltiem. Labāk mīcīšanas procesā rokas nomazgāt un turpināt mīcīt ar sausām, tīrām rokam.
Foto: Nataša Rogova
6. Izmīcīto mīklu liek bļodā, apsedz ar pārtikas plēvi un raudzē 4 stundas. Ik pēc 20 minūtēm izņem mīklu, izstiepj un saloka. Labo sānu līdz vidum, pāri kreiso mīklas sānu, tad līdz vidum loka augšējo malu, tad apakšējo pāri. Liek atpakaļ bļodā un turpina raudzēt.
Foto: Nataša Rogova
7. Mīklu liek uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, pāri pārkaisa vēl nedaudz miltus. Centrā izveido caurumu, ko stiepj aptuveni 8 cm diametrā, lai izveidojas gredzena forma. Liek maizi uz cepamās plāts, kur uzklāts cepamais papīrs. Apsedz un raudzē stundu.
Foto: Nataša Rogova
8. Uzrūgušai maizei iegriež katrā sānā pa rievai.
Foto: Nataša Rogova
9. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 °C 40 - 50 minūtes. Lai maizes garoziņa būtu kraukšķīga, cepeškrāsns apakšā liek trauku ar karstu ūdeni, lai veidojas tvaiki.
Foto: Nataša Rogova
10. Atdzesē zem dvieļa.
Foto: Nataša Rogova
11. Maize ar mazu rauga saturu tik pat mīksta un garda, pat vēl gardāka, jo tai ir īpašs aromāts un garša.
Uz augšu