Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Pīrāgs ar citrona krēmu un bezē

Foto: Nataša Rogova
Paldies par foto lietotājai Veronikai Levšai!
Pagatavošana
80 min
1. Gatavo mīklu: sviestu, kas pastāvējis istabas tempertūrā, puto ar cukuru. Ieputo olas baltumu.
2. Pienā izsķīdina raugu un arī ieputo sviestā.
3. Mandeles, kas iepriekš apgrauzdētas un sablenderētas, ieputo sviesta maisījumā.
4. Miltus, sajauktus ar cepamo pulveri, ber pakāpeniski, maisot. Tiklīdz mīkla vairs nelīp pie rokām un ir viegli mīcāma, tad milti ir pietiekošā daudzumā.
5. *Gatavā mīkla ir maiga, tā nav cieta, miltaina.
6. Ja izmanto formu (24 cm diametrā), kurai nav noņemamas malas, ieklāj apakšā cepamo papīru un sānus iesmērē ar sviestu.
7. Kārto formā mīklu, izlīdzina ar augstām maliņām.
8. Sadursta mīklas pamatni, lai mīkla nepiepūšas cepoties. Lai malas nenoslīd, ieklāj cepamo papīru, kam uzber zirņus vai pupiņas, tomēr var arī vienkārši izveidot no folija maliņu, kas cepoties mīklas maliņas pietur.
9. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī 200 grādos 10 min., tad noņem ieklāto cepamo papīru vai foliju un cep vēl aptuveni 10 minūtes, 180 grādos vai, līdz mīkla izcepas sausa, viegli brūna.
10. Gatavo citronu krēmu: vienam citronam norīvē miziņu. No abiem citroniem izspiež sulu.
11. Citronu sulu, saldo krējumu, olas dzeltenumus, cukuru un cieti samaisa līdz viendabīgai konsistencei.
12. Iegūto maisījumu liek karsēties uz nelielas uguns, nepārtraukti maisot, apmēram 10 minūtes, līdz krēms sabiezē.
13. Piepilina pāris piles mandeļu esences, krēmu lej uz izceptās mīklas.
14. Gatavo bezē: Olas baltumus sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls, pakāpeniski ieputo cukuru, puto līdz stingrām putām, līdz cukurs izkusis.
15. Olas baltumus kārto uz citronu krēma, ar karoti vai konditorejas uzgali izveido dekoratīvus bezē valnīšus.
16. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī 150 grādos, 15-20 minūtes, līdz bezē virspuse ļoti viegli apbrūnē un sacietē.
17. *Bezē kārtai jābūt tā izceptai, lai virspuses plānā kārtiņā ir kraukšķīga, bet pārējā daļa - maiga kā suflē.
18. Pīrāgu atdzesē.
19. *Cepot šādu pīrāgu ideāli ir izmantot formu ar noņemamām malam, jo savādāk skaisti izņemt pīrāga gabaliņu būs grūti.
Foto: Nataša Rogova
20. * Mīklai un bezē kārtai ir jābūt salīdzinoši saldai, lai labi saderētu ar skābo citronu krēmu.

Labu apetīti!
Foto: Nataša Rogova
Uz augšu