Sākums > Receptes > Uzkodas

Bagete ar sīpolu un šokolādes džemu

2013. gada 4. decembris
Foto: Nataša Rogova
Ja sākumā man šķita, kas nu būs no šī eksperimenta izdevies, kā nekā šokolāde un sīpols šķiet traks savienojums, bet izrādījās, pavisam godīgi, satriecoši laba garša. Vispār jau sīpols ievārījumā, džemā man nav jaunums, jo esmu gatavojusi sīpolu ievārījumu ar sarkanvīnu. Tomēr šī ideja gan ir diezgan atšķirīga tieši ar šokolādes pievienošanu.

Garša pat tāda, ka nezinātājs var neuzminēt, ka tas ir sīpolu ievārījums.
Pagatavošana
180 min
1. Izsijā miltus. Pāris ēdamkarotes noliek malā, lai nav tā, ka milti par daudz, jo miltu šķirnes atšķiras;
2. Pievieno sāli, cukuru, raugu, uz smalkās rīves sarīvētu sieru un samaisa;
3. Uzsilda ūdeni aptuveni līdz 40 grādiem, iemaisa krējumu, pielejam eļļu šķidrumam
4. Masu lej miltos. Mīca mīklu, līdz tā nelīp pie rokām. Pēc vajadzības pieber atlikušos miltus;
5. Kārtīgi izmīca mīklu un liek to ar eļļu iesmērētā traukā, tad iesien maisiņā un raudzē istabas tempertūrā 2 stundas vai, līdz mīkla dubultojas apjomā;
6. Mīklu sadala divās daļās (būs divas bagetes), katru izrullē plānā, garā taisnstūrī.
7. Rullē kopā, izveido tievu bageti;
8. Šuvi bagetēm salipina ciet un liek uz cepamās plāts ar šuvi uz leju;
9. Iegriež bagetēm rievas un apkaisa ar miltiem, apsedz un ļauj 30 minūtes rūgt
10. Uzsilda cepeškrāsni ap 200 grādiem. Ja vēlas bagetes ar kraukšķīgu garoziņu, tad cepeškrāsnī liek trauku ar karstu ūdeni. Tvaiku rezultātā izveidojas kārtīga garoziņa, kas ir drupena un kraukšķīga. Ja nevēlas kraukšķīgu, bet gan mīkstu, tad ūdeni neliek;
11. Cep aptuveni 200 grādos 20 minūtes vai, līdz bagetes apbrūnē. Gatavas atdzesē zem dvieļa;
12. Gatavo sīpolu, šokolādes džemu: sīpolus nomizo, sagriež plānos pusgredzenos. Katliņā uzkarsē eļļu un sautē uz nelielas uguns zem vāka, ik pa laiciņam apmaisot, 15 minūtes. Pa to laiku sīpoli būs izsautējušies, kļuvuši maigi, caurspīdīgi, nekādā gadījumā nepiededzina;
13. Sagriež gabalinos žāvētās plūmes, liek klāt sīpoliem. Izmaisa un pievieno pārējās sastāvdaļas: brūno cukuru, etiķi, medu, čili, kanēli. Pielej alu un turpina sautēt zem vāka uz nelielas uguns 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot;
14. Gatavo masu sablenderē, iemaisa šokolādi. Karstu pilda burciņās. Atdzisušu pasniedz uz bagetes šķēles kopā ar siera gabaliņiem.
15. * Šis ir džems, ko pildm pavisam mazās burciņās, jo pie uzkodas jāpievieno būs nedaudz.
16. * Jāpiebilst, ka šāda burciņa, iesaiņota ar siera gabaliņu, būs laba dāvana.
17. Lai labi garšo!
Uz augšu