Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Garšīgs uzbeku plovs

2012. gada 26. maijs
Foto: Andris Urbāns
Pagatavošana
180 min
1. Sākumā uzkarsējam katlā ielieto eļļu un uzmanīgi ieliekam tajā sīpolu, lai tas neitralizē citas garšas/smaržas. Kad sīpols palicis melns tad sīpolu izņem. Tas nozīmē, ka arī eļļa ir pietiekoši karsta, lai uzsāktu plova gatavošanu.
2. Kārstā eļļa ievietojam apm.1kg.jēra ribiņas, apcepam līdz tās ir zeltani brūnas. Temp. jabūt max.augstai!!!
Foto: Andris Urbāns
3. Pēc tam ribiņas izņem, un katlā ievieto apm. 0,5kg sīpolus. Sīpolus apcep līdz tie kļust sarkanīgi brūni, jo tas dos plova specifisko krāsu. Temp.jābūt max.augstai!!!
4. Kad sīpoli ir sarkanīgi brūni, laiks ir pievienot apm.2kg jēra gaļu (mikstumu bez kauliem). Apcep līdz gaļa ir zeltaini brūna. Temp.jābūt max.augstai!!!
5. Tad katlā atpakaļ ievieto jau iepriekš apceptās ribiņas, pievieno kumīnu(specālas ķimenes), gaļu apmaisa, tad pielej ūdeni.
6. Kad ūdens pieliets, pievienojam 2ēd.k.sāli. Sāli pievienojam, lai ātrāk parādās gaļas putas, kuras protams ar putu karoti vajag nosmelt.
7. Kad gaļas putas nosmeltas pievienojam 10 gab.veselas ķiploku galviņas un 10gab.čillī piparus. Ja vēlas asāku plovu, tad čillī pipariem var nogriezt galiņus(kur kātiņš), lai vāroties sēkliņas var nokļūt kopējā šķidrumā. Pievieno sauju bārbeles (ogas).
Foto: Andris Urbāns
8. Uz vidējas uguns vāram apmēram 90min. Tad izņemam visas ķiploku galviņas un čīllī piparus. Ja vēlas asāku plovu, tad var pilnībā izspiest čillī piparu tā, lai šidrumā nonāk viss, kas ir chillī piparā. Visu kartīgi samaisa.
9. Pievieno vēl 3ēd.k.sāli, kārtīgi izmaisa.
10. Pievieno 3kg . burkānus, sagrieztus salmiņos. Burkāni paliek kā "cepurīte", proti, vairs netiek nekas maisīts. Vāra apm.30min.
Foto: Andris Urbāns
11. Kad pagājušas 30min.kopš burkāni ir vārījušies, pievienojam apm.0,2kg. rozīnes, 0,2kg.aprikozes, 0,2kg.žāvētas plūmes. Vienmērīgi izkaisa pa katlu, pāri burkāniem. NEKO NEMAISAM!!! UZGRIEŽAM MAKSIMĀLU UGUNI, LAI VISS ŠĶIDRUMS SĀK STIPRI VĀRĪTIES (BURBUĻOT)!!! Tas vajadzīgs, lai katrs rīsiņš apraujas ar eļlu un beigās sanāk irdens plovs.
Foto: Andris Urbāns
12. Tad pievienojam iepriekš izmērcētus(apm.2h iepriekš), kārtīgi nomazgātus (vismaz četras reizes) 3kg.rīsus, veidojam kārtu, tā pat kā no burkāniem. NEKO NEMAISAM!!
13. Uzmanīgi pielejam ūdeni tā, lai ūdens nedaudz ir pāri rīsiem. Uzliekam vāku, lai virsējā rīsu kārta netdziest.
Foto: Andris Urbāns
14. Kad ir mazliet pavārījies, uz max.lielas uguns un šķidrums ir pazudis no virsas, tad rīsus var apmaisit, bet TIKAI RĪSUS(rīsu virsējo kārtu). Tad rīsus izlīdzina, sadur caurumus tā, lai caurums sniedzas līdz katla apakšai(piem.ar iesmu). Tas vajadzīgs, lai brīvi var izgarot viss šķidrums, kas ir zem rīsiem. Uz max.uguns vāra apm.15-20min.
Foto: Andris Urbāns
15. Tad uguni samazinam un vāram līdz viss ūdens ir izgarojis (apm.20min). Šis moments ir viss grūtākais plova gatavošanas procesā. Es nosaku vai šķidrums ir izgarojis, pasitot plovu ar putu karoti. Ja ir dobja skaņa, tad tas nozīmē, ka viss šķidrums ir izgarojis un uguni var nodzēst ("nogriezt"). Šajā posmā jābūt ļoti uzmanīgam un vērīgam. Ja uguns būs pa lielu un šķidrums būs izgarojis, plovs vienkārši piedegs.
16. Kad šķidrums katla apakšā vairs nav, tad beidzot visu var samaisīt.
Foto: Andris Urbāns
17. Kad viss samaisīts, uzliekam vāku, lai plovs apm.30min.atpūšas.
18. Pēc tam pārliekam citā lielā traukā, kuru pasniedzam uz galdu viesiem.
Foto: Andris Urbāns
19. Parasti uzbeki plovu pasniedz ar tomātu-sīpolu salātiem. Tomātus un sīpolus sagriež ļoti smalki (pusgredzenos), pievieno mazliet eļļu, sāli, smalki sagrieztu čīllī piparu un samaisa.
Foto: Andris Urbāns
Uz augšu