Sākums > Receptes > Deserti

Ziemassvētku kekss ar rozīnēm un riekstiem [fotorecepte

2011. gada 24. decembris
Foto: TeddyWife
Pagatavošana
150 min
1. Rozīnes noskalo, ievieto kādā bļodā un pārlej ar 200ml apelsīnu sulas. Ļauj tām iesūkties vismaz 5h, bet labāk atstāt tās uz nakti mērcēties.
Foto: TeddyWife
2. Uz nelielas uguns izkausē 100g sviesta (puspaciņas), pievieno cukuru, pienu un pusi no noteiktā miltu daudzuma, tas ir 125g miltu, visu labi samaisa.
3. Atlikušajos 125g miltos iemaisa visas garšvielas (kanēli, muskatriekstu, kardamonu), sodu un cepamo pulveri, visu atkal labi samaisa un beigās pievieno to pārējai mīklas masai. Maisot ber klāt izmērcētās rozīnes ar visu apelsīnu sulu, pieber klāt arī riekstu, kurus iepriekš sasmalcinam ar gaļas āmurīti vai kā citādi, bet var arī likt veselus riekstus. Nedrīkst aizmirst pievienot arī 50g marmelādes, kura sagriezta nelielos kubiciņos. Beigās pierīvē arī apelsīnu miziņu. Visu cītīgi samaisam.
4. Tagad jāsagatavo veidne, kurā liksim mūsu keksu! Var izmantot apļveida veidni, ar gredzenu vidū, vai kādā citā. Es izmantoju parastu taisnstūra veidni. Lai vieglāk būtu pēc tam keksu izņemt, veidnē ievietoju cepamo papīru, kuru pirms tam iesmērēju ar nedaudz sviesta. Tālāk atliek vien piepildīt veidni, un sakarsēt cepeškrāsni. Keksu cepjam uz 150grādiem no abām pusēm, 1h. Var paturēt to arī līdz 1h10min.
5. Pēc stundas ņemam ārā keksu no cepeškrāsns un ļaujam tam atdzist, jo karsts viņš ir nedaudz drupstošs. Ja ir pārliecība, ka kekss nepārlūzīs uz pusēm vai kas cits ar viņu nenotiks, var izņemt to no veidnes un uzlikt uz paplātes vai šķīvja, lai atdziest tur.
Foto: TeddyWife
6. Pa to laiku sagatavojam visu dekorēšanai! Uz nelielas temperatūras katliņā vai uz kādas mazas pannas, izspiežam sulu no pusapelsīna, un pievienojam atlikušo marmelādi 30g. Marmelāde lēnām sāks kust. Pakarsējam kādas 2min. Pie apelsīnu sulas un marmelādes var pievienot gan žāvētos ķiršus, gan citus žāvētos augļus dekorēšanai.
Foto: TeddyWife
7. Pēc tām 2 minūtēm pārlejam to visu pāri keksam. Un gatavs!
Foto: TeddyWife
8. Keksa sastāvu var mainīt pēc savām vēlēšanām! Var likt mīklā iekšā arī žāvētos augļus, var variēt ar riekstu un rozīņu daudzumu!
Uz augšu