Sākums > Receptes > Dzērieni

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana

2010. gada 23. oktobris
Foto: Ansis Līpenītis
Kā gatavot ābolu vīnu? Par to man nebija ne jausmas. Mazliet palasījos internetā materiālus, mazliet paklausījos no paziņām un secināju, ka – cik avotu, tik viedokļu, katrs stāsta ko pilnīgi citu. Tātad, te būs mana versija par ābolu vīna pagatavošanu.
Pagatavošana
240 min
1. 1. Āboli
2. Sākam ar ābolu vākšanu. Der kritušie āboli (bet bez bojājumiem un nesagrauzti!). Lauku ābeļdārzā savākt 100 kilogramus – tas ir pāris stundu darbs 2-3 cilvēkiem, vārdu sakot, nekas traks. Precīzu svaru nezinu, jo rēķināju „uz aci”, vadoties pēc viena maisa svara. Aptuveni, savācām 100-120 kg.
3. 2. Pudeles
4. Man raudzējamās pudeles nebija jāpērk, jo pagrabā stāvēja aizvēsturiskas un noputējušas no veciem laikiem. Bet esmu dzirdējis, ka var nopirkt depo un tamlīdzīgos veikalos pa lēto. Viena mācība – šajās pudelēs nedrīkst liet neko karstu un tās nedrīkst piesist vienu otrai. Šī mācība man maksāja 2 lielās pudeles...
5. Vecās pudeles var izmazgāt ar smalko granti – ielej mazliet ūdens, ieber granti un krati.
6. 3. Sulas spiešana
7. Sākotnējais plāns bija sulu spiest ar parasto mazo sulu spiedīti. Labi, ka šo ideju laikus atmetām un sarunāju pie Lāsmas radiem „profesionālo” suluspiedi, kas aplūkojama bildēs. 60 litri sulas uztapa nepilnas stundas laikā!
8. Kā tas notika:
9. - Sākumā ābolus (nemazgātus, nemizotus – tādus, kādi tie nākuši no dārza) ber uztvērējā un tie tiek rupji samalti
10. - Pēc tam samalto masu saber sietā/maisā, kas ievietots mucā bez dibena. Virsū uzliek vāku, uz vāka - domkratu un ar to pumpē vāku uz leju. Vāks, ejot uz leju, saspiež maltos ābolus un lejā iztek sula. Visas mizas, serdes utml paliek dabiskajā filtrā – ābolu masā un sietā. Ātri un elementāri.
11. - Sulu uzreiz salējām raudzējamajās pudelēs + vairākus litrus rezervei citā traukā (cukurošanai, utml)
Foto: Ansis Līpenītis
12. 4. Ierauga sagatavošana
13. Sauso raugu ielej istabas temperatūras ūdenī un patur padsmit minūtes. Es izmantoju divus dažādus raugus, lai varētu salīdzināt, kurš būs labāks.
Foto: Ansis Līpenītis
14. 5. Cukurošana
15. 7 kg cukura jāizšķīdina 60 litros sulas. Kā to labāk izdarīt – mēs samērījām pa porporcijām (jo pudelēm atšķiras tilpumi) un sākumā izšķīdinājām cukuru trīslitru burkās, no kurām pēc tam salaistījām pa lielajām pudelēm. Ķēpīgs process uz veselu stundu, bet nekas labāks neienāca prātā.
Foto: Ansis Līpenītis
16. 6. Pieliekam raugu
17. Pēc tam katrā raudzēšanas pudelē jāielej un jāizmaisa raugs. Arī jāņem vērā proporcijas tilpumam (mērīšanai izlīdzējos ar 50g šņabja glāzīti :)
Foto: Ansis Līpenītis
18. 7. Finišs
19. Tas arī viss – pudeles aizkorķējam, ieliekam stikla caurulītes, kurās ieliets ūdens, un liekam siltā vietā raudzēties uz vairākiem mēnešiem.
Foto: Ansis Līpenītis
20. Sulas daudzums pudelēs – nedrīkst būt pilnībā pilnas, jo pirmajās dienās/nedēļās sula mazliet kāpj uz augšu.
21. Pēc ieteikumiem, apmēram mēnesi pēc raudzēšanas sākuma, vajadzēs pārliet un iemaisīt vēl apm 5-6 kg cukura – līdz šai daļai vēl neesmu nonācis.
22. Centīšos, lai sekotu, jo vēl jau pārliešanas, liešanas pudelēs un pats galvenais – degustēšana – priekšā.
Uz augšu