Kūpinatas vistas

2009. gada 13. novembris
Foto: Pitbults
Pagatavošana
180 min
1. Vistas pērkam lielas. Galvenā sastāvdaļa ir kūpinātava.
2. Trešdienas rīts. Marinādes pagatavošana: ielejam katlā 5 l ūdens, pievienojam esenci 0,2 l, garšojam, etiķūdenim jābūt nedaudz stiprākam nekā pašam patīk.
3. Liekam klāt pārējos komponentus - sāli (ne mazāk kā 500 g), cukuru (lai marināde labāk ievelkas), piparus, smaržīgos piparus, krustnagliņas un lauru lapas - visus pēc vēlēšnās.
4. Visu vāram, kad sācis vārīties, nogriežam mazu liesmu un vāram 8 - 10 min. Ļaujam atdzist ar vāku virsū.
5. Marināde stāv līdz nākamajai dienai, ievelkās un atdziest.
6. Ceturtdiena. Pērkam vistas.
7. Vakarā sagriežam vistas - pārgriežot krūtis. Sagriežam ķiplokus daiviņās, ar aprēķinu - sauja uz vistu. Liekam vistas spainī ar mugurām uz leju. Pārkaisam katrai vistai pa saujai ķiploku. Pārlejam ar marinādi. Uzliekam slogu. Glabājam istabas t°. Nākamās dienas rīts, noņemam slogu atstājam virsū vāku.
8. Sestdienas rīts. Sakurinam kūpinātavu, lai iesilst. Izliekam vistas uz restēm ar mugurām uz leju, pārkaisam ķiplokus no marinādes. Ap 9:00 sākam kūpināt uzturam 80 - 90 c°.
Foto: Pitbults
9. Nevirinam kūpinātavu.
10. Pēc 3 h var atvērt iebāzt pirkstu vistā, ja tas iet viegli cauri gaļai, paplēšam stilbu paskatamies, vai nav asiņu. Ja tās ir, turpinām kūpināt kādas 30 - 40 min. Pārbaudām vēlreiz, tikai citai vistai.
11. Kad vairāk nav asiņu un apsārtuma pie kauliem, vistas gatavas. Ja patīk var vēl laiciņu pakūpināt pēc gaumes (būs sausākas).
12. Noņemot no restēm neizlaistam taukus, kas sakrājušies. Liekam tajā pašā spainī (izmazgātā). Atdziestot vistas būs pārklātas ar želeju, ja paspēs atdzist neapēstas.
Foto: Pitbults
13. Ledusskapī var glabāties 10 dienas.
14. Lai labāk veiktos: ideāli marinēšanai der plastmasas spaiņi, uz 10 - 11 vistām tikai 5 l ūdens. Ja lietosiet bļodas vai katlus, marinādes var vajadzēt vairāk, galvenais ievērot sāls proporciju 1:10 un etiķi nedaudz stiprāku kā patīk. Ja marināde paliek pāri var glabāt nenoteiktu laiku.
15. Liekot vistas uz restēm, spārniņus iesaku atlocīt lai neapdeg gali.
16. Kūpinot ar sausu alksni (melnalskni) un pieliekot zaļus zarus var labi uzturēt t°, garša būs klasiska.
17. Kūpinot ar ābeli gaļa būs tumša un daudz garšīgāka.
18. Ja ir ķirsis, ar ko kūpināt, tad tā jau ir izvirtība!!!
19. Ja nav neviena eksotiska koka 40 min pirms beigām kurinam ar kadiķi, ne tik daudz skujas bet pašu koksni, gaļai būs laba smarža.

Lai labi garšo!
Foto: Pitbults
Uz augšu