Cūcenes (sēnes)

2009. gada 11. septembris
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
180 min
1. Cūcenes vāra 50 min. - 1h, pēc vārīšanas nokāš un mērcē 24 h, divas reizes nomainot ūdeni. Mērcējot sēnes, ūdenim vajadzētu būt vismaz 2x vairāk kā sēnēm. Sēnes sāla nerūsējoša tērauda, vai stikla traukā. Liela tilpuma burkas nav piemērotas sālīšanai, jo nav iespējams uzlikt slogu. Kad sēnes ir izmērcētas, tās ietin marles audumā un atstāj uz 4-5 h, lai notek liekais ūdens, ja uzliek slogu procesu var paātrināt. Pēc tam sēnes ievieto spainī un vienmērīgi apber ar sāli, 3 saujas uz pieciem litriem sēņu. Tālāk, truka apakšā, kurā sālīsiet, nedaudz (kā milti zem mīklas masas) tiek iebērts sinepju pulveris un iegriezts ķiploks 0,5 -1 daiviņa, atkarībā no tās lieluma. Sēnes tiek liktas kārtās, katra kārta tiek apbērta ar sāli (nepārspīlējiet un arī nežēlojiet) 2-3 pirkstos saņemamas šķipsnas ( ja trauka pamatnes diametrs ir no 22-25 cm). Ik pē 2-3 kārtām tiek piegriezts ķiploks un pievienots diļlu zariņš, un tā līdz trauks ir pilns. Pēdējā kārta tiek apbērta ar sinepju pulveri, pārklāta ar marles audumu, kas arī tiek apbērts ar sinepju pulveri, tad uzliek vāku un noslogo. Uzglabāt vēlams pagrabā, ja tāda nav, tad pēc iespējas vēsākajā vietā, kas ir pieejama. Nekādā gadījumā temperatūrā, kas ir zem +1 C. Lai Jums labi izdodas un garšo.
Uz augšu