Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Safrāna smalkmaizītes (lussekatter)

2008. gada 11. decembris
Foto: Depositphotos.com
Smalkmaizītes pasniedz 13. decembrī, Svētās Lūcijas dienā.
Mūsdienu Zviedrijā Svētās Lūcijas naktī notiek jautras svinības. Šo svētku saknes meklējamas jau viduslaikos. Tolaik baznīcas gavēnis adventes laikā nebija stingrs. Īstā gavēšana sākās pēc Lūcijas svētkiem, tāpēc šajā dienā tika ēsts un dzerts uz nebēdu. Saskaņā ar vēstures liecībām, Lūcijas dienā līdz saullēktam brokastis tika ieturētas septiņas reizes. Uzreiz pēc tam iestājās Ziemassvētku gavēnis.
Pagatavošana
150 min
1. Izkausē sviestu, mazliet atdzesē un pievieno pienu.
2. Mazliet uzsilda. Sajauc raugu ar cukuru, pievieno nedaudz piena un sviesta masas. Samaisa visu un ļauj nostāvēties 5 minūtes.
3. Šķidrajai masai pievieno cukuru, safrānu, sāli. Pievieno miltus, bet pakāpeniski, lai mīkla sasniegtu rauga mīklas konsistenci. Mīca mīklu 5-10 minūtes. Pārsedz ar dvieli un atstāj uz pusstundu siltā vietā uzbriest.
4. Kad mīkla uzbriedusi, tā vēlreiz kārtīgi jāizmīca un jāpievieno ola.
5. Veido smalkmaizītes: izrullē mīklu pirksta biezuma slānī, sagriež to taisnstūra formas gabalos 10-12 cm garumā. Abus taisnstūra galus uzloka līdz vidum (katru stūri pretējā pusē). Katras puses viduci dekorē ar rozīni. Ļauj smalkmaizītēm pusstundu nostāvēties siltā vietā.
6. Noziež ar olu un cep 200-225°C grādu temperatūrā.

Lai labi garšo!

Foto: Depositphotos.com
Uz augšu