Mājas rupjmaize

2008. gada 7. augusts
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
90 min
1. 2 litri rupjie rudzu milti
2. 2 litri ūdens –apm. 50 grādi silts
3. 2 saujas ķimenes + ieraugs - visu kārtīgi sajauc uzber kārtu miltu un noliek siltumā pa nakti.
4. No rīta - liek ½ paciņu rauga , vai nedaudz mazāk, ½ tējk. cukura(var iztikt arī ar ieraugu, raugu neliekot); ½ litru līdz nepilnam litram ( kā labāk garšo) cukurs; sauju sāls (ja milti sliktāki, tad sāls vairāk) + 2 litri milti ( 1 litrs rudzu miltu un 1-1,5 litri kviešu milti, labāk rupjie kviešu milti). Kad mīkla samīcīta ( ar pirkstu pavelkot, maliņas neiet kopā), tad 1- 1,5 stundas raudzē siltā vietā.
5. Tālāk mīklu liek formās un tā 2- 2,5 stundas stāv formās, tad liek krāsnī.
6. Es pirmās 10 minūte lieki 220 grādos, tālāk 190 grādos. Cep 1,5- 2 stundas.
7. Izņemtu no krāsns pārsmērē ar ūdeni un pārklāj ar dvielīti.
Uz augšu