2 litri rupjie rudzu milti
2 litri ūdens –apm. 50 grādi silts
2 saujas ķimenes + ieraugs - visu kārtīgi sajauc uzber kārtu miltu un noliek siltumā pa nakti.
No rīta - liek ½ paciņu rauga , vai nedaudz mazāk, ½ tējk. cukura(var iztikt arī ar ieraugu, raugu neliekot); ½ litru līdz nepilnam litram ( kā labāk garšo) cukurs; sauju sāls (ja milti sliktāki, tad sāls vairāk) + 2 litri milti ( 1 litrs rudzu miltu un 1-1,5 litri kviešu milti, labāk rupjie kviešu milti). Kad mīkla samīcīta ( ar pirkstu pavelkot, maliņas neiet kopā), tad 1- 1,5 stundas raudzē siltā vietā.
Tālāk mīklu liek formās un tā 2- 2,5 stundas stāv formās, tad liek krāsnī.
Es pirmās 10 minūte lieki 220 grādos, tālāk 190 grādos. Cep 1,5- 2 stundas.
Izņemtu no krāsns pārsmērē ar ūdeni un pārklāj ar dvielīti.
Sastāvdaļas
Mājas rupjmaize
3 l rupjie rudzu milti
1.5 1-1,5 l kviešu milti
2 l ūdens
2 saujas ķimenes
Ieraugs
50 gr.raugs
0.8 ½ l līdz 0,8 l cukurs
1 sauja sāls
-->
Pagatavošana
90 min.90 min.
2 litri rupjie rudzu milti
2 litri ūdens –apm. 50 grādi silts
2 saujas ķimenes + ieraugs - visu kārtīgi sajauc uzber kārtu miltu un noliek siltumā pa nakti.
No rīta - liek ½ paciņu rauga , vai nedaudz mazāk, ½ tējk. cukura(var iztikt arī ar ieraugu, raugu neliekot); ½ litru līdz nepilnam litram ( kā labāk garšo) cukurs; sauju sāls (ja milti sliktāki, tad sāls vairāk) + 2 litri milti ( 1 litrs rudzu miltu un 1-1,5 litri kviešu milti, labāk rupjie kviešu milti). Kad mīkla samīcīta ( ar pirkstu pavelkot, maliņas neiet kopā), tad 1- 1,5 stundas raudzē siltā vietā.
Tālāk mīklu liek formās un tā 2- 2,5 stundas stāv formās, tad liek krāsnī.
Es pirmās 10 minūte lieki 220 grādos, tālāk 190 grādos. Cep 1,5- 2 stundas.
Izņemtu no krāsns pārsmērē ar ūdeni un pārklāj ar dvielīti.
Komentāri
Ilona2015. gada 8. jūlijs 15:22
Būtu jau labi, bet mūsdienās raugs ir sintētiski gatavots. Un tas izraisa vēzi. Gatavosim paši ieraugu, kā senāk mūsu seņči un dzīvosim ilgāk !
Pievienot komentāru
Jaunumi
Vēl nebijis burziņš Centrāltirgū - jaunatvērtais Gastro Tirgus! Skaidrojam, cik kas maksā
Kā uz mākoņa maliņas: gaisīgā bezē recepšu izlase
Gada vēsākajos mēnešos roka biežāk stiepjas pēc ēdiena: kāpēc tā?
Šī vietne izmanto sīkdatnes (cookies angļu val.), lai analizētu mūsu datplūsmu, uzlabotu satura kvalitāti, pielāgotu saturu lietotāju vajadzībām un optimizētu tās darbību. Sīkdatnes mūsu vietā un tikai atbilstoši norādītajiem mērķiem var pārvaldīt arī mūsu sadarbības partneri (trešās personas – datu apstrādātāji (operatori), piemēram, Google Analytics)
Sīkāk par sīkdatnēm un to dzēšanu lasi šeit
>
Komentāri