Receptes.lv gatavojas Lieldienām

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Lieldienas – pavasara saulgriežu svētki! Lieldienās diena kļūst garāka par nakti, tas atspoguļojas arī pašā svētku nosaukumā „Liela diena”. Katros svētkos ir kāds īpašais iecienītais ēdiens, arī Lieldienās! Šefpavārs Grāpītis piedāvā 6 receptes, kuras noteikti vari izmantot, lai svētdien, 5.aprīlī klātu svētku galdu!  Receptes.lv, Šefpavārs Grāpītis  

Olas – tās saskaņā ar tradīcijām ir saules un dzīvības simbols – neatņemama Lieldienu sastāvdaļa. Svētku galdā noteikti atvēli vietiņu skaisti krāsotām olām, bet vēderu iepriecini ar pildītajām – viegli pagatavojamām olām, pildītām ar sieru, zivs cienītājiem – olas ar tunci, bet tiem, kam olas ne visai iet pie sirds – maģisks kompromiss - gaļas un dārzeņu galerts olā.

Neesam aizmirsuši arī par saldumiņu svētkiem! Lieldienās galdā noteikti jāceļ kuličš jeb Lieldienu kēkss, kuru tradīcijas paredz cept svētku priekšvakarā vai svētku rītā. Tiem, kam kēksi nav cieņā – piedāvājam pashu – Lieldienu biezpiena kūku. Ja svētkus izlem baudīt brīvā dabā – izcep Lieldienu maizītes. Tās būs gardas un ērti līdzņemamas.

Svētki ir caurvīti ticējumiem, tradīcijām un paražām, kas svinēšanu padara īpaši patīkamu.

Lieldienu ticējumi:


•    Lieldienās jāšūpojas, lai vasarā nekostu odi;
•    Kas olas bez sāls ēd, tas visu vasaru daudz melos;
•    Kam ola stiprāka, tas dzīvo ilgu mūžu;
•    Lai būtu sārti vaigi, Lieldienu rītā pirms saullēkta jāapēd vismaz 13 dzērveņu ogu;
•    Kurš Pirmajās Lieldienās pirmais laukā iziet, tam tajā gadā laime gaidāma.



Saules un līksmības pilnus svētkus!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu