Sezonā, kad melones ērti nopērkamas teju katrā veikalā, šķiet, ka nenogatavojušos un negaršīgu nevarētu būt, tomēr pieredze liecina par pretējo. Zinot dažus knifiņus, tu varēsi nopirkt tikai labākās un gardākās melones.
Kā izvēlēties garšīgu meloni?
Melones iekļaušana uztura palīdzēs stiprināt imunitāti un kopēju ķermeņa tonusu, paaugstinās hemoglobīnu, ļaus izvairīties no galvassāpēm, uzlabos ādas krāsu, garastāvokli un attīrīs nieres un urīnpūsli.
Kā izvēlēties gatavu un garšīgu meloni?
1. Novērtē vizuālo stāvokli
Auglim noteikti jābūt bez dažādu krāsu pleķiem, plaisām un citiem vizuāliem trūkumiem. Pārdevēji var mēģināt jūs pārliecināt, ka melone plīsusi, jo tā ir ļoti gatava un salda, bet neuzķeries! Tādu ēdot, tu pakļauj sevi riskam saindēties. Zaļas krāsas pleķi bieži liecina par to, ka auglis nav nogatavojies, savukārt, tumši brūni par to, ka tas ir pārak gatavs un iespējams sācis jau no iekšpuses bojāties. Rozā un pelēīgi-zili plankumi var norādīt uz augļa ķīmisku apstrādi.
2. Izmanto tausti
Melone vienmēr būs gluda, ne pārak cieta un tajās vietās kur ir "deguntiņš" un "astīte" - mazliet mīksta. Ja auglis ir ļoti ciets, tas norāda uz to, ka tas nav gatavs, savukārt, ja, viegli piezpiežot melones mizu, tajā paliek iedobes - auglis ir pārgatavs.
3. Liec lietā ožu
Tiešām labai un garšīgai melonei piemīt saldi-medains aromāts ar ziedu un augļu notīm. Katrai šķirnei piemīt vēl kāda izteikta smaržas nianse - vaniļas aromāts, bumbiera vai ananasa. Tomēr ņem vēra, ja smarža ir pārāk salda - varētu teikt, pat nepatīkama, tad tavā priekšā visticamākais ir pārgatavojies auglis un tu nevari būt drošs par to vai tas nav sācis bojāties. Bet, ja aromāts ir teju nesajūtams, melone nav nogatavojusies un nebūs baudāma.
4. Pieklauvē
Visi zina kā izvēlēties arbūzu pēc skaņas, redz, ar meloni viss ir tieši pretēji. Pieklauvē pie melones mizas - ja dzirdi dobju skaņu, ņem nākošo, jo labi dzirdamas skaņas būs tikai no zaļām, negatavām melonēm.
Vēl viens vērtīgs padoms
Lai arī kur tu iegādātos meloni - veikalā vai tirgū, centies neizvēlēties jau sagrieztu augli. Tiklīdz melone sagriezta, uz augļa mīkstās daļas ātri vairojas baktērijas, īpaši karstā laikā.
Avots: Sovkusom.ru