Kam noteikti jābūt pirmklasnieka ēdienkartē?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Septembris ir ļoti nozīmīgs laiks, īpaši pašiem mazākajiem skolēniem, kas mācību gaitas skolā uzsāk pirmo reizi. Sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs, lai nodrošinātu bērnu ar enerģiju un viņš bez pūlēm varētu mesties mācībās. Kādi produkti jāiekļauj bērna ēdienkartē, lai spēcīgs gan ķermenis, gan gars?

Dietologi iesaka pieturēties pie 5 ēdienreižu režīma, kas ietver brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launagu un vakariņas. Gaļas, zivju un olu ēdieni jāēd dienas pirmajā pusē, bet piena un augu ēdieni – otrajā. Tāpat ir svarīgi atcerēties, ka bērni šajā vecumā patērē ļoti daudz enerģijas dienas garumā, tāpēc pirmklasnieku ēdienkartē jābūt vismaz 2000 kalorijām.

TOP 6 produkti jaunākā vecuma skolēniem:

Skābpiena produkti un piens

Pirmkārt, tie piedalās pozitīvās zarnu floras veidošanā, veicina normālu gremošanu un uzlabo apetīti. Otrkārt, visiem zināms, ka piena produkti ir bagāti ar kalciju – mikroelementu, kam ir nozīmīga loma veselīgu kaulu un zobu veidošanās procesā. Treškārt, piens stiprina bērna imunitāti, jo satur milzum daudz vitamīnu – A, E, B grupas vitamīnus.

Gaļa

Gaļas labums augoša bērna veselībāir milzīgs un neapstrīdams. Gaļa ir galvenais olbaltumvielu avots, kas piedalās organisma šūnu un audu veidošanā. Turklāt tajā ir daudz nozīmīgu vielu: aminoskābes, fosfors, B grupas vitamīni un dzelzs, kas aizsargā organismu no ļoti daudzām slimībām, palīdz atbrīvoties no noguruma. Starp daudz un dažādiem gaļas veidie, par visnoderīgākajām bērniem tiek uzskatīta tītara, truša, vistas un teļa gaļa.

Rieksti

Mandeles, grieķu, Indijas, zemesrieksti un dažādi citi riekstu veidi kalpo kā aminoskābju avots, kas nepieciešami pareizai attīstībai - tie atbild par sakārtotu smadzeņu un nervu sistēmas darbu, stiprina imūnsistēmu, uzlabo atmiņu un uzmanību. Lai bērnam labi skolas darbos, šim produktam jābūt pastāvīgam viesim uz jūsu galda. Piemēram, valrieksti stimulē domāšanas procesus, ciedru rieksti nomierina un normalizē miegu, Insijas rieksti nostiprina zobu emalju un noņem iekaisumu, bet lazdu rieksti uzlabo sirds darbu.

Āboli

Šie augļi ir noderīgi bērniem jebkurā veidā – svaigi, apcepti, kaltēti, kompotos un pašgatavotās limonādēs. Ābolos ir magnijs, fosfors, dzelzs, varšs, jods, organiskās skābes, šķiedrvielas, ciete, kā arī spēcīgi antioksidanti – flavonoīdi. Ābolu pievienošana ikdienas uzturam – pirmkārt, ir aizsardzība pret vīrusiem un baktērijām, kas ir ļoti svarīgi skolēnam. Arī šis auglis veic dabiska absorbētāja funkciju, jo no organisma izņem visas kaitīgās vielas un toksīnus, attīra zobu emalju, uzlabo aknu, nieru un zarnu darbību.

Auzu putra

Auzu pārslās ir magnijs un aminoskābe metionīns, kas paātrina vielu apmaiņas procesus un palielina enerģijas izstrādi, kā arī veicina pilnvērtīgu hormonu sintēzi organismā. Šī veselīgā putra ir bagāta ar šķiedrvielām un olbaltumvielām, kas spēlē nozīmīgu lomu muskuļaudu  attīstībā. Auzu pārslu putru var kombinēt ar ogām, augļiem, riekstiem, tad tā kļūs vēl gardāka un noderīgāka.

Melone

Gardas, saldas melones arī ietilpst dietologu un pediatru ieteikto produktu sarakstā, kas nepieciešams bērniem. Veselīga cukura, minerālu, vitamīnu A un C un svarīgu mikroelementu pārpilnība. Melone pozitīvi ietekmē ne tikai fizisko, bet arī bērna psiholoģisko veselību – uzlabo psihoemocionālo stāvokli, novērš depresijas pazīmes, samazina nogurumu un stresu, uzlabo miegu.

Avots: Postimees

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu