6 vitamīni, kuru rezerves jāatjauno vasaras laikā!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Vitamīni ir nepieciešami, lai mūsu organismi spēj pilnvērtīgi funkcionēt, lai justos labi un izvairītos no dažādām saslimšanām. Labākais laiks, kad atjaunot vitamīnu rezerves ir vasara, jo nepieciešamo vari uzņemt dabīgā formā - ēdot augļus, dārzeņus, gaļu, zivis un piena produktus. Arī saulīte ir nepieciešama. Kuriem 6 vitamīniem īpaši jāpievērš uzmanība? Skaidrojam!

Vitamīns A

To sauc arī par beta karotītu. Noderīgs ar to, ka tas  aizsargā šūnas no bojājumiem, bremzē deģeneratīvās slimības un novecošanu. Ir svarīgs redzei, ādai, gļotādai.

Vitamīns A ir mencas, paltusa, gaļas, aknu, olas, nieru, sieru un piena sastāvā. Tomēr šie produkti uzturā jālieto mēreni, jo tie ir bagāti arī ar piesātinātajiem taukiem. 

Vitamīni B

Tā ir vesela vitamīnu grupa. Tie visi palīdz pārvērst cilvēka apēsto ēdienu enerģijā, kas ir svarīgi visu orgānu normālam darbam. Tie ir arī svarīgi imunitātes stiprināšanai. Tomēr katrs B grupas vitamīns ir īpašs. Piemēram, vitamīns B9 (folijskābe) samazina vēža attīstības risku.

Daudz B vitamīnu ir svaigos dārzeņos, aknās, olās.

Vitamīns C

Par šī vitamīna svarīgumu mēs zinām kopš bērnības. Mums tas ir vajadzīgs ķermeņa augšanai un attīstībai. Vitamīns C ir svarīgs brūču dzīšanā, tas neļauj šūnām oksidēties, samazina iekaisuma procesu risku, intoksikāciju, paaugstina imunitāti.

Atrast C vitamīnu var eksotiskajos kivi, visos citrusos, tomātos, melonē, bulgāru piparos, zemenēs, brokoļos, avenēs, dzērvenēs, mellenēs, anananos, ziedkāpostos un citos dārzeņos un augļos.

Vitamīns D

Šis vitamīns ir svarīgs, jo nodrošina kalcija uzsūkšanos organismā. Tā deficītu nedrīkst pieļaut, jo tad tiek paaugstināts deģeneratīvās kaulu (artrozes, osteoporozes u.c.) attīstības risks. Turklāt D vitamīns ir nepieciešams arī imunitātei.

D vitamīns izstrādājas saules staru ietekmē. Bet, lai tas būtu normā, ir svarīgi regulāri ēst teļa aknas, sieru, olas, pienu un jogurtus.

Vitamīns E

Vitamīns E ir arī ļoti svarīgs komponents! Tieši tas,  traucē brīvajiem radikāļiem radīt šūnu ģenētiskus bojājumus. Tas ir svarīgi vēža profilaksei. Turklāt E vitamīns ir svarīgs sirds, aknu un nieru slimību novēršanai.

Bagāti vitamīnu E ir kvieši, aknas, olas, sēklas un rieksti, spināti, avokado, sparģeļi un augu eļļas.

Vitamīns K

Šis vitamīns ir ļoti svarīgs. Tas veicina normālu asins recēšanu un asinsriti. Brīdina par paaugstinātu kalcija līmeni artērijās, sirds slimībām un aterosklerozi. Organismam K vitamīns palīdz cīnīties ar baktērijām un vīrusiem.

Vitamīns K ir atrodams brokoļos, kāpostos, jūras aļģēs, gurķos un mārrtukos. Liels daudzums šī vitamīna ir arī selerijā un pupiņās.

Avots: Postimees

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu