2025. gadā portāls Receptes.lv svin apaļu jubileju – 20 garšīgi gadi kopā ar saviem lasītājiem. Paldies jums par kopā būšanu!
Ne tikai ikdienas darbos, bet arī virtuvē kopā ar Receptes.lv ir lieliskie TVNET GRUPAS kolēģi. Un kas gan varētu būt labāka dāvana kā jauna recepte un gards stāsts. Virtuvē – Andris Reinholds, kurš cep picu, kuru slavē katrs, kuram ir bijis tas gods nobaudīt.
Andris ir TVNET GRUPAS biznesa attīstības un digitālā mārketinga vadītājs. Lai arī nopietni skaitļi un kodi ir viņa darba dienas ikdiena, viegli melnais humors un kāda mēme viņam vienmēr kabatā, lai nopietno padarītu ne tik nopietnu.
Andra trumpis ir picu cepšana, jo pūrā viņam ir picu cepšanas krāsniņa, kas rezultātu padara īpaši autentisku. Kolēģi, kuriem ir bijis tas gods nogaršot, slavē. Neturēsim sveci zem pūra un dalīsimies receptē, bet vispirms – noskaidrosim, kāda loma ēst gatavošanai ir Andra ikdienā.
Tu gatavo, jo tā vajag, vai tāpēc, ka tev patīk?
Jo patīk iemācīties ko jaunu.
Kādi trīs produkti vienmēr ir tavā ledusskapī?
Olas, sviests, piens.
Garšvielu karaļi ir...?
Kardamons, pipari un ķiploki.
Kas ir svarīgāk – skaisti, bet ne tik garšīgi, vai garšīgi, lai arī ne tik skaisti?
Garšīgi, bet ne tik skaisti. Aizvērt acis viegli, bet paēst, nejūtot garšu, ir grūtāk.
Ja tev visu atlikušo mūžu būtu jāēd viens ēdiens, kurš tas būtu?
Cēzara salāti, jo, ēdot picu trīs reizes dienā, mans mūžs būtu diezgan īss.
Pica Andra gaumē
/nginx/o/2025/05/12/16839116t1h5cc1.jpg)
Sastāvdaļas
Picas mīklai:
Ieraugam:
- 75 ml ūdens;
- 75 g miltu;
- 1 g sausā rauga;
- 1 g medus.
Picas mīklai:
- Viss pagatavotais ieraugs;
- 245 ml ūdens;
- 190 g miltu (00 maluma);
- 9 g sāls.
Ķiploku medum:
- 5 notīrītas ķiploka daiviņas;
- 300 ml medus.
Mērcei:
- 400 g tomātu mērces;
- 3-4 daiviņas ķiploka;
- Baziliks pēc garšas;
- Olīveļļa;
- Sāls pēc garšas.
Picas pildījumam un pasniegšanai:
- Salami;
- Mocarella;
- Marinēti halapenjo pipari;
- Cietais siers.
Ķiploku medus
- Nomizo dažas ķiploku daiviņas un ber nelielā burciņā.
- Pārlej ķiploku ar svaigu medu, noslēdz burciņu un uz vairākām dienām atstāj tumšā, vēsā telpā.
Kad burciņā redzēsi burbulīšus, notiks fermentācija, ko arī vēlamies. Tad ķiploku medus ir gatavs lietošanai.
Picas mīklas gatavošana
- Sāk ar ieraugu. Bļodā sajauc ūdeni, raugu un medu, līdz raugs izšķīst. Pievieno miltus un maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Pārklāj bļodu un atstāj uz vienu stundu istabas temperatūrā, pēc tam uz nakti ievieto ledusskapī, līdz mīkla kļūst burbuļaina un apjomā dubultojas.
- Gatavo picas mīklu. Pagatavoto ieraugu, kurš "atdzīvojies", liek lielākā bļodā, kurā jau ieliets nepieciešamais ūdens daudzums. Visu kārtīgi samaisa, līdz ieraugs ūdenī izšķīdis.
- Pieber pusi miltu, samaisa.
- Pievieno sāli, samaisa un ber atlikušos miltus. Masu, cik iespējams, ar karoti samaisa.
- Tad ceļ ārā no bļodas visu saturu un kārtīgi visus neiemaisītos miltus iemīca mīklā. Mīkla joprojām būs lipīga, par ko liecinās tavas rokas, bet tā tam jābūt. Tagad ļauj mīklai uz virsmas atpūsties 15 minūtes, pārsedzot to ar bļodu, kurā maisīji.
- Pēc 15 minūtēm ņem bļodu nost un ieeļļo mīklas virsu ar nelielu daudzumu olīveļļas, kustinot sākotnēji lipīgo kukulīti uz riņķi, bet augšpusi visu laiku atstājot augšpusē (neapgāžot to otrādi), līdz izveidojas skaists, stingrs un gluds mīklas kukulītis.
- Pagatavoto mīklu liek ietaukotā bļodā zem vāka uz stundu atpūsties, raugoties, lai bļodas apakšā ir tā mīklas puse, kas bija uz virsmas.
- Izņem mīklu no bļodas un ieziež vēlreiz ar nelielu olīveļļas daudzumu.
- Mīklu sadala četrās daļās un veido mazākas picas bumbas, cenšoties atstāt augšējo mīklas daļu augšpusē, lai saglabātu tajā gaisu. Atstāj picas bumbas vēl kādu laiku atpūsties.
Skaties detalizētu mīklas pagatavošanas procesu te:
Sagatavo tomātu mērci
- Sasmalcina ķiplokus, liek pie mērces.
- Sagriež baziliku, pievieno klāt mērcei.
- Papildina ar sāli un olīveļļu pēc garšas, visu kārtīgi samaisa.
Picas cepšana
- Uz galda uzber mazliet miltu. Ņem picas bumbiņu un ar rokām izspaida, līdz iegūst picas formu.
- Virsū smērē sagatavoto mērci.
- Papildina ar pildījumu pēc patikas, šoreiz – salami šķēlēm un mocarellu.
- Cep dažas minūtes picas krāsnī. Var cept arī cepeškrāsnī, pielāgojot cepšanas laiku.
- Pēc izņemšanas no krāsns uzrīvē cieto sieru, pārlej ķiploku medu un papildina ar marinētajiem halapenjo.
Lai labi garšo!