:format(webp)/nginx/o/2025/05/02/16816383t1h2ba1.png)
Gaļas grilēšana uzņem apgriezienus. Jo vairāk siltu dienu, jo vairāk gribas būt dabā un ļauties grilēšanas un šašlika baudīšanas priekam.
Ja esi gatavs eksperimentēt un gaļu iemarinēt, nevadoties pēc kādas konkrētas receptes, ieskaties un uzzini, kādas garšvielas un garšaugi vislabāk sader ar dažādiem gaļas veidiem.
“Liesākiem gaļas gabaliem labāk izvēlēties uz eļļas vai skābpiena produktiem bāzētas marinādes. Lieliski der arī majonēze, kas principā tā pati eļļa vien ir. Šāda tipa marinādes piešķirs gaļas gabalam trūkstošo sulīgumu. Ja sanācis iegādāties labas kvalitātes gaļu grilēšanai, bet jāgrilē uzreiz, iesaku marinādi gatavot daudz koncentrētāku, nekā to būtu darījis, ja marinētu visu nakti. Grilējot var pievienot vēl papildu marinādi. Gabalus arī var sagriezt daudz mazākus, nekā ierasts, tas ļaus marinādei izpaust savu garšu izteiksmīgāk. Vēl viens ļoti labs veids, kā piešķirt šašlikam ideālu garšu, ir marinēt pēc cepšanas: saspraud gaļu uz iesmiem, grilē, kamēr gatavi, un tad karstus liec bļodā ar marinādi, kārtīgi samaisi un atstāj ievilkties uz dažām minūtēm, pārsedzot ar pārtikas plēvi vai vāku,” iesaka Normunds Baranovskis.
Liellopa gaļa: angļu un franču sinepes, mārrutki, dažādi pipari, sojas un austeru mērce, ingvers, sīpols, čili, ķiploks, raudene, sarkanvīns, izteiktas garšas alus, kadiķogas, selerija, kanēlis, rozmarīns un timiāns.
Cūkgaļa: sīpoli, pipari, augļu etiķis, kefīrs, plūmes, āboli, krievu un pilngraudu sinepes, sidrs, alus, baltvīns, salvija, ķiploks, pētersīļi, ingvers, sojas mērce, kūpināta paprika, brendijs, bārbekjū mērce.
Jēra gaļa: jogurts, piparmētra, rozmarīns, olīveļļa, ķiploks, salvija, tomāti, selerija, paprika, baltvīns, sarkanvīns, karija vai harisas pasta, raudene, pētersīļi, citrona miza un sula.
Vista, tītars: salvija, rozmarīns, estragons, citrusaugļi, pētersīļi, timiāns, dille, ķiploks, kūpināta paprika, tomāti, ingvers, citrons, citronzāle, laims, Kajēnas pipari, baltvīns, sausais sidrs, gaišais un tumšais alus, bārbekjū mērce.