Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Ko likt šķīvī gaļas, piena un olu vietā? Labākās augu alternatīvas

Raksta foto
Foto: stockcreations/Shutterstock.com

Atklāt augu valsts produktu pasauli mūsdienās ir pavisam viegli – pieaug ne tikai pieprasījums pēc dzīvnieku izcelsmes produktu, piemēram, gaļas un piena, alternatīvām, bet arī augu valsts produktu piedāvājums veikalos. Gan ārzemju, gan pašmāju ražotāji aktīvi rada inovatīvus produktus, kuri lieliski papildinās ēdienkarti un iepriecinās garšas kārpiņas. Lūk, dažādi augu valsts produkti, kurus noteikti vērts izmēģināt!

Gaļas produktu alternatīvas

Sojas granulas: tā kā granulas ir dehidrētas, pirms pievienošanas zupai vai mērcei tās jāizmērcē ūdenī. Lai pastiprinātu garšu, ieteicams granulas apmēram 5 minūtes vārīt dārzeņu buljonā. Mazās granulas ir lielisks maltās gaļas aizstājējs, bet lielās vari izmantot, lai pagatavotu sojšliku.

Augu valsts burgeru plāceņi: teju katrā pārtikas veikalā atradīsi vai nu zirņu, vai kviešu proteīna, vai arī sojas un dārzeņu plāceņus. Tie pēc garšas un izskata mēdz atgādināt gaļas produktus, kā arī bieži satur līdzvērtīgu proteīna daudzumu. Turklāt augu plācenis var būt ne tikai burgera sastāvdaļa, bet arī tradicionālās kotletes vai karbonādes alternatīva vakariņu šķīvī.

Tofu vai tempe: šie sojas pupiņu produkti ir vieni no visvērtīgākajiem un veselīgākajiem augu proteīniem. Turklāt pagatavošanas veidu ir tik daudz! Abi produkti pēc garšas ir ļoti neitrāli, tādēļ, sagatavojot marinādi ar savām mīļākajām garšvielām, noteikti nekļūdīsies! Populārākais tofu pagatavošanas veids ir to pēc marinēšanas apviļāt kukurūzas cietē, lai cepot iegūtu kraukšķīgu ārpusi, bet saglabātu mīkstu vidiņu. Savukārt, sagriežot tempi plānās šķēlītēs un apcepot to uz pannas vai cepeškrāsnī, iegūsi lielisku sastāvdaļu brokastu sviestmaizēm.

Katru gadu tiek apbalvoti arī labākie jaunie augu valsts produkti, kas ienākuši Latvijas tirgū, – uzzini, kuras gaļas produktu alternatīvas atzītas par labākajām 2024. gada konkursā “Gada augu produkts”.

Komentāri
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu