Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Uzzini, kur ir pareizi izmest dzērienu pakas un vai pirms tam ir jānoņem korķītis (1)

Tetrapaka ar neatdalāmu plastmasas korķi. Ilustratīvs attēls.
Tetrapaka ar neatdalāmu plastmasas korķi. Ilustratīvs attēls. Foto: Tatiana Diuvbanova/Shutterstock.com

Piens un kefīrs pakās, sulas un citi dzērieni un pārtikā lietojami šķidrie produkti ir daļa no mūsu ikdienas. Tos varam iegādāties ne tikai pildītus pudelēs, bet arī dzērienu kompozīta iepakojums jeb dzērienu pakās. 

Pēdējo gadu laikā šī iepakojuma sastāvs un tehnoloģiskās īpašības ir mainījušās – pakas kļuvušas izturīgākas, pielāgotas vairāku tipu dzērieniem un aprīkotas ar neatdalāmiem plastmasas korķīšiem. Vai, šķirojot dzērienu pakas, šie korķīši ir jānoņem un kur šīs pakas ir pareizi izmest? Šos un citus aktuālus jautājumus skaidro “Latvijas Zaļais punkts”.

Lai novērstu dzērienu paku nonākšanu atkritumu poligonos, iedzīvotāji aicināti tās ievietot šķiroto atkritumu konteinerā, kas paredzēts vieglajam iepakojumam – plastmasas, papīra, metāla iepakojumam. Lūk, trīs vienkārši soļi dzērienu paku efektīvai šķirošanai:

Viss vienā konteinerā! Ērti un vienkārši

Dzērienu pakas drīkst izmest kopā ar citiem vieglā iepakojuma materiāliem, piemēram, plastmasas, papīra un metāla iepakojumu. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem

nav jāmeklē atsevišķs konteiners tieši dzērienu pakām – viss vieglais iepakojums ir metams vienā konteinerā.

Tas atvieglo atkritumu šķirošanu mājās, neaizņemot papildu vietu atsevišķam atkritumu veidam, kā arī novērš jautājumu, kurš piemājas konteiners šim iepakojumam paredzēts.

Parasti vieglā iepakojuma konteineri ir dzeltenā krāsā,

taču, ja rodas šaubas, aicinām apskatīt informatīvās norādes uz konteineriem vai sazināties ar savu atkritumu apsaimniekotāju, lai precizētu informāciju.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Dzērienu pakas šķiro kopā ar korķīti

Šķirojot dzērienu pakas, korķītis no tām nav jāatdala – mūsdienu pārstrādes tehnoloģijas spēj to efektīvi atdalīt un virzīt tālāk pārstrādei. 

Iztukšo, saplacini, aizskrūvē!

Lai paku nodotu šķirošanai, tā ir kārtīgi jāiztukšo, lai pakā nebūtu lieka šķidruma. Pakām, kurās ir bijusi sula vai citi viegli plūstoši dzērieni, papildu skalošana ar ūdeni nav nepieciešama – galvenais, lai paka ir tukša. Savukārt,

ja pakā bijis kefīrs, jogurts vai cits biezāks dzēriens, tad paku vēlams viegli izskalot un izliet lieko šķidrumu.

Pēc pakas iztukšošanas svarīgi to saplacināt, lai iepakojums aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas gan mājās, gan kopējā atkritumu konteinerā. Pēc saplacināšanas paku vēlams aizskrūvēt, lai tā atkārtoti nepiepildītos ar gaisu.

Lai veicinātu atkritumu poligonos apglabāto atkritumu apjoma samazināšanu un pārstrādi, no 2024. gada Latvijā noteikts, ka ražotājiem un tirgotājiem ražotāju atbildības sistēmas (RAS) ietvaros jāspēj savākt vismaz 30 % no tirgū laistā dzērienu kartona iepakojuma. 2025. gadā šis rādītājs ir 45 %, savukārt līdz 2029. gadam savākšanas apjoms būs 80 %. Lai arī aptaujas* dati rāda, ka 79 % iedzīvotāju Latvijā šķiro mājsaimniecības atkritumus, atsevišķu materiālu, tostarp dzērienu paku, šķirošanā ir iespējama izaugsme – aptaujā vien 46 % norādījuši, ka līdzās citiem atkritumu veidiem šķiro arī dzērienu pakas.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

“Latvijas Zaļais punkts” atgādina – pareizi sašķirots iepakojums nonāk pārstrādē, kur no tā tiek radītas izejvielas, ko izmantot jaunu preču ražošanai. Tādējādi tiek mazināts vides piesārņojums un nepieciešamība ražošanā izmantot pirmreizējos dabas materiālus. Tāpat iepakojuma atbildīga šķirošana palīdz samazināt atkritumu poligonos noglabāto atkritumu daudzumu.

* Aptauju “Atkritumu šķirošanas paradumi” pēc “Latvijas Zaļais punkts” pasūtījuma veicis pētījumu centrs SKDS, 2024. gada novembrī un decembrī aptaujājot 1003 Latvijas iedzīvotājus 18–75 gadu vecumā.

Komentāri (1)
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu