:format(webp)/nginx/o/2025/04/20/16787983t1hf66f.jpg)
Garās Lieldienu brīvdienas ir īstais laiks ģimenes svinībām – no svētku svinēšanas brīvā dabā līdz mielastam ģimenes lokā. Tomēr ne visu vienmēr gatavo pats, bet izmanto iespēju dažādus labumus pasūtīt un atvieglot savus ikdienas darbus.
Gatavošanās Lieldienām sākas jau nedēļu pirms svētkiem – kā liecina uzņēmuma “Wolt” apkopotā informācija, vairāk nekā dubultojies to pasūtījumu skaits, kuros iekļauti dažādi aksesuāri mājoklim – no svecēm, galdautiem un salvetēm, līdz īpašiem Lieldienu rotājumiem. Pasūtījumu augšgalā nemainīgi līderos ir arī dažādi gardumi no beķerejām, tāpēc arī vietējie uzņēmēji Lieldienām gatavojas ar īpašu vērību.
Pasaules tradīcijas latviešu gaumē
Kā stāsta “Mārtiņa beķereja” vadītājs Mārtiņš Kalniņš, uzņēmumā gatavošanās svētkiem sākas jau vairākas nedēļas iepriekš: “Šajā laikā cilvēki biežāk izvēlas kaut ko īpašu svētku galdam – visbiežāk tās ir pazīstamas un iemīļotas garšas. Arī mēs pielāgojamies klientu vēlmēm, tāpēc šajā svētku laikā savu piedāvājumu papildinām ar tradicionālajiem kuličiem ar rozīnēm un žāvētiem augļiem un pashām. Šie svētku deserti arī kļūst par vispieprasītākajiem produktiem starp mūsu klientiem Lieldienās.”
Lai gan kuliči un pashas nav tradicionāli latviešu deserti, tie jau iemantojuši savu vietu daudzās ģimenēs un ir iemīļoti visā pasaulē. Ar laiku tie iekarojuši arī latvieša sirdi un svētku galdā ieņem vietu līdzās citiem iemīļotiem gardumiem.
Savukārt “Bazaar Beķereja” šogad Lieldienu noskaņai beķerejas pieprasītos saldos riekstiņus iepakojuši krāsainā folijā, radot īpašāku un svinīgāku iesaiņojumu: “Ziemassvētkos un Valentīndienā klienti mēdz izvēlēties īpašus tematiskos produktus, piemēram, piparkūkas vai sirsniņformas kūkas. Savukārt Lieldienās šādu tendenci neesam pamanījuši – klienti biežāk izvēlas vizuāli svinīgākus, bet ne obligāti tematiski saistītus gardumus, piemēram, riekstiņus krāsainā iesaiņojumā,” stāsta “Bazaar Beķereja” vadītājs Kristaps Bērziņš, papildinot, ka, lai gan izmaiņas produktu izvēlē Lieldienu laikā nav īpaši novērotas, pirkumu apjoms mēdz būt lielāks, jo klienti biežāk sarūpē kārumus ciemošanās reizēm vai dāvanām.
/nginx/o/2025/04/20/16787982t1h6ab3.jpg)
Beķereju vadītāji arī novērojuši, ka svētku gatavošanās laikā cilvēki bieži izmanto iespēju gardumus pasūtīt ar piegādi – īpaši, ja plānotas lielākas svinības vai ciemiņu uzņemšana mājās. Tāpat ievērojami pieaug pasūtījumu skaits, ko veikuši darba kolektīvi, kad kolēģi kopā vēlas atzīmēt svētkus birojā.
Topā tematiskie deserti un šokolādes olas
Kā stāsta “Wolt” pārstāvji, līdzās pashai, kuličiem un saldajiem riekstiņiem, Lieldienās iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas arī dažādus tematiskos desertus – kūkas, ko rotā šokolādes olas, zaķu figūriņas vai citi Lieldienu motīvi, kā arī dažādi šokolādes gardumi. Platformā visstraujāk šajā laikā pieaug pasūtījumu skaits tieši šokolādes olām, piemēram, “Kinder Surprise” šokolādes olu pasūtījumu apjoms nedēļu pirms Lieldienām vairāk nekā dubultojies.
Pēc svētkiem pievēršamies dārzam un veselīgākam uzturam
Kad Lieldienas nosvinētas un apmierināta kāre pēc saldumiem, latvieša uzmanība pamazām pārslēdzas uz “zaļākām” un vieglākām izvēlēm. Dati rāda, ka jau pirmajās dienās pēc Lieldienām pieaug pieprasījums pēc svaigiem dārzeņiem, diedzētiem asniem, garšaugiem un citiem veselīgiem produktiem. Vienlaikus pieaug arī interese par sezonas precēm, kas noder dārzam un āra darbiem – dažādi stādi, puķu podi, augsnes maisījumi, dārza instrumenti un sēklas.
Lieldienu svinēšanas tradīcijas atšķiras teju katrā ģimenē, taču mūs visus vieno vēlme pavadīt neaizmirstamu laiku kopā ar mīļajiem. Neatkarīgi no tā, vai svētkos mielojamies ar tematiskiem desertiem, nododamies olu kaujām vai kopīgi ar bērniem meklējam pagalmā paslēptos šokolādes našķus – Lieldienu svinēšana ir lieliska iespēja būt kopā un radīt svētku sajūtu ik uz soļa. Pēc tam varam ar jaunu sparu doties pavasarī, pievēršoties dārzam, zaļumiem un nākamās ražas sarūpēšanai.