Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Biežākās kļūdas, ko pieļauj skolu ēdinātāji

Rīgas 3.ģimnāzijas ēdnīca.
Rīgas 3.ģimnāzijas ēdnīca. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ik dienu, dodoties savās gaitās, bērniem nepieciešama enerģija, lai mācītos, apmeklētu interešu izglītības nodarbības, kā arī augtu. Tieši tāpēc ēdināšanas kvalitāte skolās ir nozīmīgs aspekts, tādējādi nodrošinot sabalansētas un uzturvielām bagātas maltītes.

Saskaroties ar pavāriem un viņu izveidotajām ēdienkartēm, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija (LDUSA) konstatējusi vairākas kļūdas un nepilnības, no kurām būtu iespējams izvairīties. Esam apkopojuši piecas biežāk pieļautās kļūdas, uz ko norāda uztura speciālisti.

Par daudz cukura

Visbiežāk pieļautā kļūda skolu ēdināšanā ir izmantotais cukura daudzums gan ēdienos, gan dzērienos. Daudzviet, lai sasniegtu nepieciešamo ogļhidrātu daudzumu, tiek izmantoti saldināti dzērieni un kompoti. Protams, bērniem tas patīk, taču jāsaprot, ka cukurs var radīt gan diabēta draudus, gan arī aptaukošanos, kas mūsdienās bērnu vidū kļūst par milzīgu problēmu. “Lai arī bērni parasti ir krietni aktīvāki nekā pieaugušie, tāpat jāatceras, ka saldināti dzērieni un ēdieni var radīt nopietnas veselības problēmas. Svarīgi sekot līdzi tam, cik daudz cukura ikdienā atvases uzņem, lai, iespējams, ierobežotu tā apjomu, aizstājot ar kādiem citiem gardumiem, piemēram, augļiem un ogām,” saka LDUSA biedre, uztura speciāliste un konkursa “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” projekta vadītāja Guna Bīlande.

Par maz augļu un dārzeņu

Lai gan izstrādāti īpaši Ministru kabineta noteikumi, kuros iekļautas normas par to, cik daudz augļiem un dārzeņiem jābūt skolu maltītēs, izskatot ēdienkartes, bieži var konstatēt, ka to ir par maz.

Patiesībā bērniem ļoti garšo gan augļi, gan dārzeņi, īpaši tādi, kas ir tikai nomizoti vai sagriezti, nevis salātos vai kā citādi apstrādāti.

Iekļaujot ēdienkartē vairāk augļu un dārzeņu, pavāri var ne tikai atvieglot savu ikdienu, bet nodrošināt bērniem arī kvalitatīvu ēdināšanu ar visām nepieciešamajām uzturvielām. Uztura speciālisti arī norāda, ka veselīgs uzturs paredz, ka pusi no šķīvja jeb porcijas veido tieši augļi un dārzeņi.

Raksta foto
Foto: pexels.com

Neatbilstošs olbaltumvielu un tauku apjoms

Taukiem ir vislielākā enerģētiskā vērtība, un tie ir viena no nozīmīgākajām uztura sastāvdaļām. Tauki ir obligāti nepieciešami normālai organisma darbībai, jo īpaši bērniem normālai smadzeņu attīstībai. Vēl jāatceras, ka tauki pilda arī svarīgas funkcijas, piemēram, šūnu uzbūvē, nervu un hormonālās sistēmas darbībā. “Ja tauki tiek uzņemti par daudz, tad tie var negatīvi ietekmēt veselību, tostarp arī var pieaugt svars. Uztura speciālisti iesaka uzturā vairāk iekļaut polinepiesātās taukskābes, piemēram, augu eļļas, treknās zivis, avokado, riekstus un sēkliņas.

Jāatceras, ka ar piesātinātajām taukskābēm rekomendēts uzņemt ne vairāk kā 10% no kopējās dienas enerģijas, tādējādi speciālisti nerekomendē lietot daudz sviesta, treknus piena produktus un treknu gaļu,” saka LDUSA valdes locekle, sertificēta uztura speciāliste Alīna Kirillova.

Vēl jāpievērš uzmanību transtaukskābēm, kas nav ieteicamas nevienā vecumā. Produktus, kuros vairāk ir daļēji hidrogenēti un hidrogenēti tauki, piemēram, cepumus, bulciņas un kūkas, ieteicams uzturā lietot pēc iespējas mazāk.

Savukārt olbaltumvielas nereti tiek uzņemtas par maz, lai gan tām ir vairākas svarīgas funkcijas, nodrošinot ķermenim enerģiju, muskuļu, kaulu un citu audu darbību, kā arī augšanu, kas ir īpaši svarīgi bērna veselīgai fiziskai attīstībai. Vērtīgākie olbaltumvielu avoti ir gaļa, zivis, olas un piena produkti. “Ieteiktu pavāriem lielāku vērību pievērst kvalitatīvu un daudzveidīgu olbaltumvielu iekļaušanai ēdienkartēs, lai bērni saņem pilnvērtīgu uzturu, nodrošinot viņiem nepieciešamo enerģiju,” piebilst G.Bīlande.

LEGO princips

Bērni var būt izvēlīgi un aizdomīgi pret visu jauno, tāpēc palaikam negrib ēst to, ko nepazīst.

Svarīgi ļaut viņiem nogaršot konkrēto ēdienu, lai paši varētu izlemt, vai vēlas iekļaut konkrētās dienas maltītē.

Protams, to vislabāk darīt pieaugušo uzraudzībā, tādējādi izstāstot bērniem, kāpēc konkrētais produkts ir nozīmīga ēdienreizes sastāvdaļa. Tāpēc svarīgi ēdienkarti veidot tā, lai bērniem būtu iespēja izvēlēties no vairākiem variantiem, piemēram, salātiem, dārzeņiem vai augļiem, izveidojot savu maltīti pēc LEGO principa. Konkursa “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” vecāku pieteikumos nereti komentāros var lasīt, ka bērni īpaši novērtē iespēju, ja maltīti iespējams komplektēt pašiem, izvēloties no vairākām opcijām savas porcijas veidošanā.

Raksta foto
Foto: pexels.com

“Kā mēs zinām, ēdināšana skolās notiek pēc MK noteikumiem Nr. 172, skolās ir jābūt ēdienkartēm, kurās ir atspoguļota ēdienreižu enerģētiskā un uzturvērtība atbilstoši vecumam. Tomēr ir novērojama tendence, ka dažās skolās bērni nesaņem pilnvērtīgas porcijas, jo viņiem tiek dota iespēja pašiem izvēlēties, ko un cik daudz likt uz šķīvja. Tā rezultātā bērns var paņemt papildu zupas porciju vai maizi, nevis to, kas būtu ieteicams sabalansētai ēdienreizei,” LDUSA Valdes priekšsēdētājas vietniece, sertificēta uztura speciāliste Aļona Mikitina.

Salāti un mērces

Mūsdienu skolu ēdināšanā pavāri gatavo maltītes ar daudzām sastāvdaļām, kas atvasēm ne vienmēr patīk, jo nereti mājās šāds ēdiens netiek pasniegts. Uztura speciālisti norāda, ka daudziem bērniem negaršo dārzeņu salāti un vispār nepatīk tādas maltītes, kur ir ļoti daudz sastāvdaļu. Taču šīs problēmas risinājums ir pavisam vienkāršs – tā vietā, lai sajauktu dažādus dārzeņus vienā bļodā, tos labāk sagriezt atsevišķi un ļaut bērnam pašam izvēlēties, kuri dārzeņi viņam tajā brīdī šķiet garšīgāki. Vēl viens sastāvdaļa, ko ne vienmēr atvases izvēlētos savā porcijā, ir mērces. Arī tās būtu ieteicams piedāvāt atsevišķi kā iespēju papildināt savu maltīti, nevis pasniegt porcijas veidā jau šķīvī.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu