Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Latvijas komandai 14. vieta pasaules prestižākā kulinārijas konkursa Bocuse d’Or finālā

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto, Receptes.lv kolāža

Latvijas komanda – restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele un viņa palīdze Agate Batraga – pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse d’Or finālā ieguvusi 14. vietu, sacenšoties ar 24 citu valstu kulināro eliti. Šī konkursa finālā Latvija startēja pirmo reizi.

Konkursā Bocuse d’Or Nils Ģēvele un Agate Batraga gatavoja vairākus ēdienus, ar kuriem vispirms bija jāizdekorē divas īpašas plates, bet pēc tam – jāservē uz šķīvjiem. To pagatavošanai bija piecas stundas un 35 minūtes.

Uz pirmās plates tika pasniegts omārs un akmens asaris ar seleriju un tās kātu, bet otrā plate sastāvēja no stirnas muguras veselā gabalā, pīrāga, kas gatavots no stirnas pleca un fuagras jeb pīles aknām, kā arī valstij raksturīgas nacionālās uzkodas, kur Latvijas komanda izcēla bumbiera un dzērveņu garšas.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto, Receptes.lv kolāža

Tāpat komandām bija jāgatavo ravioli ar dzidrinātu buljonu; Latvijas komanda tā pildījumā izvēlējās izmantot karamelizētus sīpolus ar lēni gatavotu olas dzeltenumu.

“Kopumā esmu ļoti gandarīts gan par rezultātiem, gan par iespēju piedalīties Bocuse d’Or konkursā un redzēt, kā tas tiek organizēts. Mums no paša sākuma līdz pat fināla dienai būšana Lionā bija kā brišana pa neiestaigātu pļavu – ja aizejam nepareizā virzienā, ir jāiet atpakaļ; ja zāle ir garāka, jāmēģina tā iemīt. Savukārt pārējām valstīm tas ir kā brauciens pa lielceļu, kura malā izvietotas ceļazīmes un kur katrs posms ir zināms. Man ir prieks būt pirmajam, kurš izdzīvo pamata lietas, lai pēc tam, līdzīgi kā tas notiek citās valstīs, varētu palīdzēt nākamajiem kandidātiem,” stāsta Ģēvele.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Latvijas komandu Bocuse d’Or finālā pārstāvēja restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele, kuram gatavošanas procesā palīdzēja konkursa “Latvijas Gada pavārs 2024” uzvarētāja Agate Batraga. Savukārt komandas trenere un Latvijas Bocuse d’Or prezidente Svetlana Riškova sekoja līdzi laika grafikam. Latvijas komandu konkursā pārstāvēja arī iepriekšējo gadu Bocuse d’Or Eiropas atlases Latvijas kandidāts Dinārs Zvidriņš, kurš bija degustācijas žūrijā.

“Bocuse d’Or” ir pasaulē prestižākais kulinārijas konkurss, kas notiek reizi divos gados Lionā, Francijā. Konkursu 1987. gadā izveidoja leģendārais šefpavārs Pols Bokuss (Paul Bocuse), un tas ir kļuvis par pasaules gastronomijas “olimpiskajām spēlēm”, pulcējot izcilākos pavārus no visas pasaules.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu