Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

"Saiešana klīsterī" un vēl 4 būtiskas kļūdas, ko pieļaujam, gatavojot rīsus

Raksta foto
Foto: Jimmy Vong/Shutterstock

Kaut šķiet, ka izvārīt rīsus jau nu gan nav nekāda lielā māksla, tomēr teju ikvienam, gatavojot šo produktu, noteikti ir gadījies lielāks vai mazāks misēklis. Lai rīsi gatavošanas laikā "nesaietu klīsterī", nebūtu pārāk cieti, bet iegūtu perfektu garšu un konsistenci, ir jāizvairās no vairākām izplatītām kļūdām. Lūk, piecas būtiskākās, kā arī padomi, kā tās novērst!

1. kļūda: neskalot rīsus pirms gatavošanas

Daudzi nemaz neiedomājas, ka rīsus pirms gatavošanas būtu ieteicams noskalot, ne vien tādēļ, lai aizvāktu netīrumus, bet arī tādēļ, lai atbrīvotu tos no pārlieku lielā cietes daudzuma.

Ja rīsus pirms gatavošanas nenoskalosi, ļoti iespējams, ka cepoties vai vāroties tie kļūs lipīgi un saķeps putrā. 

Risinājums: pirms gatavošanas rīsus vairākas reizes noskalo aukstā ūdenī, līdz ūdens ir gandrīz dzidrs. Šādi aizskalosi lieko cieti un palīdzēsi iecerētajam rīsu ēdienam iegūt gaisīgu, graudainu tekstūru.

Raksta foto
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

2. kļūda: izvēlēties nepareizu rīsu un ūdens attiecību

Ja, vārot rīsus, ūdens ir pārāk daudz, tie būs pārvārīti un "saies klīsterī", bet, ja pārāk maz, rīsi paliks cieti un piedegs.

Risinājums: parasti izmanto drošu proporciju 1 daļa rīsu : 2 daļas ūdens (vai 1:1.5 – atkarībā no rīsu veida un gatavošanas metodes). Vislabāk izmēģināt dažas reizes, lai atrastu savu optimālo proporciju, kas piemērota konkrētajai rīsu šķirnei, bet, piemēram, 

parastajiem garengraudu rīsiem (long grain) proporcija 1:2 nodrošina, ka rīsi vienlaikus būs gan mīksti, gan pietiekami irdeni. Savukārt basmati rīsiem labāk izmantot proporciju 1:1,5​, jo tiem piemīt smalka struktūra, tāpēc vajag mazāk ūdens.

3. kļūda: cītīgi maisīt

Cītīgi maisot rīsus cepšanas vai vārīšanas laikā, iegūsi cerētajam pretējo efektu – rīsi zaudēs formu un būs saķepuši. Jāielāgo, ka,

atverot katla vai pannas vāku un maisot, izplūst tvaiks, kas vajadzīgs, lai rīsi pagatavotos vienmērīgi.

Risinājums: rīsus labāk gatavošanas laikā nemaisīt. Kad esi, piemēram, plovam, paeljai, vai citam rīsu ēdienam pievienojis ūdeni (vai buljonu) un uzlicis vāku, ļauj tiem lēnām gatavoties receptē noteikto laiku. Ja nepieciešams, dažas reizes viegli sakrati pannu (ar vāku virsū), bet necenties rīsus aktīvi maisīt ar karoti. Viens no retajiem rīsu ēdieniem, kura recepte paredz maisīšanu, ir risoto.

Raksta foto
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

4. kļūda: pārāk agri noņemt vāku

Ja katla vai pannas vāks tiek cilāts pārāk bieži vai noņemts​ pārāk ātri, siltums un tvaiks izkūp gaisā, tādēļ rīsi nevāras vienmērīgi un viducī var palikt cieti.

Risinājums: ievēro receptē norādīto gatavošanas laiku un

centies neņemt nost vāku, pirms nav pagājušas vismaz 10–15 minūtes (atkarībā no rīsu šķirnes).

Pēc tam, kad rīsi vairs nav uz uguns, bet trauks vēl ir pārklāts ar vāku, ļauj tiem vēl pāris minūtes “atpūsties”, lai tie labāk uzsūktu mitrumu.

5. kļūda: izvēlēties neatbilstošu trauku vai gatavošanas metodi

Gatavošanas sākumā rīsiem jābūt vienmērīgi pārklātiem ar šķidrumu vismaz 2 pirkstu biezumā.

Ja izvēlētais katls vai panna būs pārāk liels un plats, ūdens iztvaikos pārāk ātri, bet, ja pārlieku mazs, rīsiem nebūs vietas "izaugsmei".

Tāpat arī, izvēloties nepiemērotu gatavošanas tehniku (piemēram, lielu liesmu vai maisīšanu), rīsus neizdosies pagatavot irdenus un gardus.

Raksta foto
Foto: Lesterman/Shutterstock

Risinājums: izvēlies tādu katlu vai pannu, kurā rīsus var izkārtot vidēji biezā slānī, lai, gatavošanas laikā uzbriestot, tie nekāptu pāri katla malām. Vislabāk rīsus gatavot uz nelielas liesmas, zem cieši uzlikta vāka.

***

Pareizi pagatavoti rīsi būs gaisīgi, bet ne sausi, turklāt tie saglabās formu un nebūs pārvārīti. Rūpīgi ievēro šīs vadlīnijas, un rīsi izdosies nevainojami! Lai labi garšo!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu