Izrādās, izvairīties no kaitinošās cidoniju graizīšanas procedūras var pavisam vienkārši -
cietos augļus sarīvējot, samaļot vai sablendējot, turklāt ar visām sēkliņām.
Darbu gaita
Vispirms cidonijas kārtīgi nomazgā, ja nepieciešams, noberžot ar sūklīti.
Tad tās sasmalcina, izvēloties sev tīkamāko un ērtāko ierīci: rīvi, virtuves kombainu vai pat veco labo gaļas mašīnu.
Iegūto cidoniju masu pilda vēlamā lieluma tīrās burciņās, pamīšus ar cukura kārtām, raugoties lai cidoniju masas un cukura attiecība būtu 1:1 un virsējā būtu cukura kārta.
Sasmalcināto masu var arī bērt lielākā traukā, pievienot cukuru (1:1), apmaisīt, atstāt uz nakti un pildīt burkās nākamajā dienā.
Aizskrūvē burkas ar iepriekš ar verdošu ūdeni pārlietiem vāciņiem un uzglabā ledusskapī vai citā tumšā, vēsā vietā, izmantojot pēc nepieciešamības, aromātiskajā un vitamīniem bagātajā sīrupā peldošās cidonijas pievienojot karstajiem dzērieniem, kūku krēmiem, lejot pāri brokastu pankūkām un priecājoties par izcilo garšu.