Pākšaugi – pupiņas, lēcas un aunazirņi – arvien biežāk tiek izmantoti kā veselīga un videi draudzīga gaļas alternatīva. Piedāvājam astoņas garšīgas receptes, kuras pierāda, ka, aizstājot gaļu ar pākšaugiem, var pagatavot ne mazāk gardu lazanju, kotletes, Boloņas mērci, kariju, soļanku un citus iecienītus ēdienus. Turklāt nav mazsvarīgi, ka, izmantojot pākšaugus, varēsi krietni vien saīsināt gatavošanas laiku.
Lazanja, kotletes un pat soļanka: 8 receptes ar pākšaugiem gaļas vietā
Boloņas mērce ar lēcām
Lēcas ir ideāla maltas gaļas alternatīva, jo tās lieliski absorbē garšvielas un ir ļoti sātīgas.
Sastāvdaļas:
- 400 g konservētu lēcu
- 1 burkāns (rīvēts)
- 1 sīpols (sasmalcināts)
- 2 ķiploka daiviņas
- 400 ml konservētu tomātu
- 1 ēdamkarote tomātu pastas
- 1 tējkarote oregano un bazilika
- 2 lauru lapas
- Olīveļļa, sāls un pipari
Pagatavošana:
- Apcep sīpolus un ķiplokus olīveļļā, pievieno burkānus un tomātus.
- Pievieno lēcas un tomātu pastu, pievieno garšvielas.
- Ļauj vārīties 20 minūtes, līdz lēcas ir mīkstas.
- Pasniedz ar spageti vai citiem makaroniem.
Pupiņu burito
Melnās pupiņas sniedz tekstūru un garšu, ko parasti sagaidām no burito gaļas pildījuma.
Sastāvdaļas:
- 1 bundža konservētu melno pupiņu
- 1 glāze vārītu rīsu
- 1 čili pipars
- 1 sīpols
- 3 ķiploka daiviņas
- 1 avokado
- Burito garšvielu maisījums
- 1 tomāts (sagriezts kubiņos)
- 1 dzeltenā paprika (salmiņos)
- Tortiljas
- Salsas mērce
- Ledus salāti
Pagatavošana:
- Uzkarsē pupiņas pannā ar nelielu daudzumu eļļas, apcep sakapātu sīpolu, ķiplokus, čili, tad pievieno rīsus, sāli un piparus un burito garšvielu.
- Saliec pildījumu uz tortiljām, pievieno avokado un tomātu gabaliņus, papriku, salātlapas un salsu.
- Sarullē tortiljas un pasniedz.
Turku zirņu kotletes
Konservēti vai vārīti turku zirņi ir ideāls pamats veģetārajām kotletēm, jo tie sader ar dažādām garšvielām un ir vienkārši izmantojami.
Sastāvdaļas:
- 400 g vārītu vai konservētu aunazirņu
- 1 sīpols (smalki sagriezts)
- 4 ķiploka daiviņas
- 1/2 tk kūpinātas paprikas pulvera
- 1 tējkarote kumina vai ķimeņu
- 1 ēdamkarote miltu
- Olīveļļa cepšanai
- Rīvmaize panēšanai
Pagatavošana:
- Sasmalcina turku zirņus līdz pastas konsistencei
- Pievieno sīpolus, ķiplokus, kuminu vai ķimenes, paprikas pulveri, miltus un sajauc viendabīgā masā.
- Veido kotletes, apviļā rīvmaizē un pannā uzkarsētā eļļā apcep līdz zeltaini brūnai garoziņai. Pasniedz ar salātiem un zaļumu mērci uz bezpiedevu jogurta bāzes.
Veģetārais čili
Šajā čili variācijā sarkanās pupiņas aizvieto gaļu, piedāvājot ātri pagatavojamu, sātīgu un garšīgu maltīti.
Sastāvdaļas:
- 2 bundžas konservētu sarkano pupiņu
- 1 bundža konservētas kukurūzas
- 1 bundža konservētu tomātu
- 1 sīpols (sasmalcināts)
- 1 paprika
- 1 laims (izspiesta sula, norīvēta miziņa)
- 4 ķiploka daiviņas
- Čili pulveris, ķimenes, koriandrs pēc garšas
Pagatavošana:
- Apcep sīpolus un ķiplokus, pievieno garšvielas.
- Pievieno tomātus, papriku, pupiņas, kukurūzu, laima sulu un miziņu.
- Ļauj sautēties 10 minūtes, līdz garšas sajaucas, pasniedz ar vārītiem rīsiem, pārkaisa ar koriandra zaļumiem.
6. Veģetārā soļanka
Klasiskajā soļankā klātesošo gaļu pamēģini aizstāt ar pupiņām un sēnēm, kas piešķirs zupai lielisku tekstūru un garšu.
Sastāvdaļas:
- 1 bundža konservētu sarkano pupiņu
- 200 g šampinjonu (sagriezti šķēlēs)
- 2 lieli sīpoli (plānās šķēlēs)
- 2 burkāni (salmiņos)
- 4 marinēti gurķi (salmiņos)
- 1/2 glāze gurķu marinādes
- 300 ml tomātu mērces
- 1/2 bundža olīvu
- 1 tk kūpinātas paprikas
- Sāls, pipari, lauru lapas
Pagatavošana:
- Katlā apcep sīpolus un sēnes, pievieno burkānus un cep vēl pāris minūtes, tad pievieno gurķus, tomātu mērci un cep vēl pāris minūtes.
- Pievieno pupiņas, gurķu marinādi, ūdeni, vāra 20 minūtes.
- Pievieno olīvas un garšvielas, ļauj garšām sajaukties. Pasniedz ar skābo krējumu un citrona šķēlīti.
Turku zirņu karijs
Turku zirņi ir pamats daudziem indiešu ēdieniem, īpaši karijiem, jo piešķir ēdienam sātu un sader ar dažādiem produktiem un garšvielām.
Sastāvdaļas:
- 2 bundžas konservētu turku zirņu
- 1 sīpols
- 1 burkāns (sarīvēts)
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 bundža kokosriekstu piena
- 2 tējkarotes karija pulvera
- 1 tējkarote kurkumas
Pagatavošana:
- Apcep sīpolus, ķiplokus un burkānu, pievieno karija pulveri, čili pārslas un kurkumu.
- Pievieno turku zirņus un kokosriekstu pienu.
- Ļauj sautēties 5-7 minūtes, līdz garšas sajaucas. Pasniedz ar rīsiem.
Veģetārā Tom Kha zupa ar konservētām pupiņām
Tom Kha ir slavenā Taizemes kokosriekstu-piena zupa, ko parasti gatavo ar vistu vai garnelēm. Šī veģetārā versija izmanto konservētas pupiņas, lai piešķirtu zupai sātīgumu, nezaudējot tās raksturīgo, bagātīgo garšu.
Sastāvdaļas:
- 2 bundžas konservētu pupiņu maisījuma
- 1 paprika
- 400 ml kokosriekstu piena
- 1 l dārzeņu buljona
- 1 citronzāles kāts
- 4-5 laima lapas
- 3-4 šķēles svaiga ingvera
- 200 g šampinjonu (sagriezti šķēlītēs)
- 1 sarkanais čili (sakapāts)
- 2 ēdamkarotes sojas mērces
- 1 ēdamkarote laima sulas
- 1 ēdamkarote cukura (vai palmu cukura)
- 1 sauja bazilika lapu pasniegšanai
- Svaigs koriandrs pasniegšanai
- Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Katlā uzkarsē dārzeņu buljonu. Pievieno sasmalcinātu citronzāli (saplacinātu, lai izdalītos garša), laima lapas un ingvera šķēles. Ļauj visam vārīties apmēram 10 minūtes, lai buljons piesūktos ar aromātiem.
- Izņem no buljona citronzāli, laimu un ingveru. Pievieno kokosriekstu pienu, maisot, un ļauj tam lēni uzvārīties. Samazini siltumu, lai zupa nesabiezē pārāk strauji.
- Pievieno sagrieztos šampinjonus, papriku un konservētās pupiņas. Ļauj zupai vārīties vēl 5–7 minūtes, līdz sēnes ir mīkstas.
- Pievieno sojas mērci, laima sulu un cukuru. Ja vēlies pikantāku zupu, pievieno sarkano čili. Pielāgo sāli un piparus pēc garšas.
- Pasniedz ar svaigiem bazilika un koriandra zaļumiem. Zupu var papildināt arī ar tvaicētiem rīsiem vai nūdelēm pēc vēlēšanās.
Veģetārā lazanja ar konservētām lēcām
Šajā veģetārajā lazanjā kā gaļas aizstājēju izmanto konservētas lēcas, radot sātīgu, garšvielām bagātu pildījumu. Lēcas nodrošina gan olbaltumvielas, gan tekstūru, kas lieliski atbilst klasiskajai lazanjai.
Sastāvdaļas:
- 2 bundžas konservētu lēcu
- 1 paciņa lazanjas plāksnīšu
- 1 burkāns (sarīvēts)
- 1 sīpols (sasmalcināts)
- 2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)
- 400 ml konservētu tomātu
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas
- 1 tējkarote oregano un bazilika
- 200 g mocarellas
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 2 ēdamkarotes miltu
- 500 ml piena
- Olīveļļa, sāls, pipari, muskatrieksts pēc garšas
Pagatavošana:
- Pannā uzkarsē nedaudz olīveļļas un apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiplokus, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno sarīvētu burkānu un apcep vēl pāris minūtes.
- Pievieno konservētās lēcas, konservētos tomātus un tomātu pastu. Pievieno oregano un baziliku, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Ļauj sautēties apmēram 10 minūtes, lai garšas sajauktos.
- Pagatavo bešamela mērci. Pannā izkausē 2 ēdamkarotes sviesta, pievieno 2 ēdamkarotes miltu un pakāpeniski pievieno 500 ml piena, nepārtraukti maisot. Pievieno sāli, piparus un šķipsniņu muskatrieksta.
- Lazanjai kārto slāņus: Apakšā cepamtraukā izklāj plānu kārtu lēcu-tomātu mērces. Virsū kārto lazanja plāksnītes. Pievieno bešamela mērces kārtu un nelielu daudzumu rīvēta siera.
- Atkārto procesu, kārtojot lēcu mērci, plāksnītes, bešamelu un sieru, līdz visas sastāvdaļas ir izlietotas. Pabeidz ar sieru. Pēdējam slānim uzliec lazanjas plāksnes, pārklāj ar bešamela mērci un bagātīgi apber ar rīvētu sieru.
- Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180°C temperatūrā apmēram 30–40 minūtes, līdz lazanja ir zeltaini brūna un burbuļojoša. Pirms sagriešanas ļauj lazanjai nedaudz atdzist.
Lai labi garšo!
Raksts tapis sadarbībā ar Bonduelle.