Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Pilnvērtīga maltīte skolēnam: 20 ātri pagatavojami ēdieni ar konservētiem pākšaugiem

Foto: Nina Firsova/Shutterstock

Ikdienas rūpes par bērna uzturu var būt apgrūtinošas, īpaši, ja laika gatavošanai ir maz. Lai nodrošinātu skolēniem pilnvērtīgas un sabalansētas maltītes, arvien biežāk vecāki meklē alternatīvas tradicionālajām sviestmaizēm, kas ne tikai apmierinātu bērnu vajadzības, bet arī palīdzētu veicināt veselīgākus ēšanas paradumus. Viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem risinājumiem ir konservēti pākšaugi – tie ir ērti lietojami, lēti un bagāti ar uzturvielām, kas nepieciešamas bērnu attīstībai. Ja pieliekamā krājumos būs pāris bundžiņas konservētu pupiņu, turku zirņu vai lēcu, pagatavot gardu maltīti uz ātru roku būs vieglāk par vieglu.

Sadarbībā ar Bonduelle sniegsim ieskatu, kā pākšaugi var kļūt par vērtīgu sastāvdaļu dažādām ātri pagatavojamām un garšīgām maltītēm līdzņemšanai vai baudīšanai mājās.

Noskaidrosim arī uztura speciālistes Elīnas Petrinčikas viedokli par to, kāpēc pākšaugus vēlams iekļaut bērnu ēdienkartē.

Kāpēc izvēlēties pākšaugus?

Pākšaugi ir ne tikai sātīgi un barojoši, bet arī bagāti ar šķiedrvielām, proteīniem, dzelzi un citiem svarīgiem vitamīniem un minerālvielām, kas nepieciešami augošam organismam. Turklāt konservētie pākšaugi ir pieejami jebkurā veikalā un neprasa ilgu gatavošanu – tie ir gatavi lietošanai uzreiz pēc noskalošanas.

Uztura speciāliste Elīna Petrinčika norāda: "Pākšaugi ir viena no tām sastāvdaļām, kas būtu regulāri jāiekļauj bērnu uzturā. Tie nodrošina ilgstošu sāta sajūtu, uztur līdzsvarotu enerģijas līmeni visas dienas garumā un palīdz uzturēt normālu cukura līmeni asinīs.

Salīdzinājumā ar sviestmaizēm, kurās bieži ir daudz rafinētu ogļhidrātu, pākšaugu maltītes ir daudz sabalansētākas.

Turklāt pākšaugi piedāvā plašas iespējas bezgalīgiem garšu eksperimentiem, jo ir vienkārši kombinējami ar dažādiem dārzeņiem, graudaugiem un olbaltumvielu avotiem, tādējādi nodrošinot pilnvērtīgu ēdienkarti."

Idejas ātrām, vienkāršām un veselīgām maltītēm ar pākšaugiem

Pupiņu un dārzeņu salāti

Foto: DronG/Shutterstock

Ātri pagatavojami un pilnvērtīgi salāti, kur galvenā sastāvdaļa ir konservētas pupiņas, kas kombinētas ar svaigiem dārzeņiem, avokado un vieglu olīveļļas un citronu mērci. Šie salāti ne tikai labi garšo, bet arī sniedz nepieciešamās uzturvielas.

Turku zirņi ar graudaugiem un vistu

Foto: Elena Veselova/Shutterstock

Šāda ēdiena kombinācija ir lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots – konservētas pupiņas ar vārītiem vai tvaicētiem pilngraudu rīsiem, bulguru, kuskusu vai kvinoju, krāsnī ceptas vistas filejas šķēles, un kāds svaigs dārzenis vai auglis. Šādu maltīti ir viegli iesaiņot līdzņemšanai un ērti ēst ne tikai mājās, bet arī skolā

Lēcu biezzupa termosā

Foto: Oksana Mizina/Shutterstock

Vēsākās dienās var sagatavot sildošu lēcu biezzupu, kas papildināta ar dārzeņiem. Mājās skolēnam atliks to tikai uzsildīt, bet, paņemot līdzi zupu termosā, bērns arī skolā varēs baudīt siltu un veselīgu maltīti.

Tortilja ar pupiņu pildījumu

Foto: Nina Firsova/Shutterstock

Tortilja ir ideāla alternatīva sviestmaizei. Pildījumu var veidot no pupiņām, kukurūzas, avokado, kukurūzas un nedaudz siera. Ja ir vēlme, var pievienot arī ceptas vai vārītas gaļas šķēles, konservētu tunci vai pat olu kulteni. Šādu maltīti ir viegli paņemt līdzi, un tā nodrošina ilgstošu sāta sajūtu.

Lai iedvesmotos garšīgam mācību gadam, zemāk atradīsi vēl 16 receptes vienkārši pagatavojamiem ēdieniem ar konservētiem pākšaugiem.

Raksts tapis sadarbībā ar Bonduelle.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu