Par to, kāda ir pareiza tomātu maize, tiek lauzti ne mazums šķēpu, bet kāda ir labākā šķirne šim gardumam? Un kādi tomāti vislabāk der sulai, bet kuri konservēšanai? Tomātu audzētājai ar 30 gadu stāžu ir ko teikt!

Atrast recepti ar tomātu ir viens, bet atrast piemērotākos tomātus šim pasākumam ir pavisam cita štelle. Vieni labāk der kā uzkoda uz baltmaizes, citi ir ideāli piemēroti sulai, bet vēl kādi – tomātiem želejā. Saimnieces, kuras sabāzušas burkā tūkstošiem tomātu, jau ir atkodušas, kā kurš tomāts uzvedas.

Uzrunājām tomātu audzētāju un kolekcionāri no Brenguļiem Natāliju Zeltiņu, lūdzot dalīties pieredzē. Un pieredze šai saimniecei ir, vēl vairāk tomāti ir viņas kaislība. 30 gadus viņa Brenguļu pusē audzē tomātus, šogad viņas siltumnīcās nogatavojušās ap 200 šķirnēm, daļa jau aizvesta uz ikgadējo izstādi Rīgā, Dabas muzejā, daļa gaida Tomātu svētkus Brenguļos un pārvēršanu dažādos ziemas krājumos.

“Katrai šķirnei ir savs raksturs, garša un uzvedība, piemēram, tādas šķirnes kā ‘Egīls’, ‘Mūķenes dāvana’...