- Vairāk par to, kā pareizi sterilizēt burkas un vāciņus, stāstījām šajā rakstā.
Nepareiza pasterizācijas temperatūra
Konservējot gurķus, ir svarīgi ievērot pareizu pasterizācijas temperatūru. Optimālā gurķu pasterizācijas temperatūra ir +75 grādi. Savukārt, ja pasterizācijas temperatūra ir pārāk zema, tad ir liela iespēja, ka burkas "izšaus".
Pasterizācijas ilgums atkarīgs no burkas tilpuma. Puslitra burciņu pietiks izturēt 15 minūtes, 3 litru burkai vajadzēs 30 minūtes.
Ja burka "izšauj", tas nozīmē, ka pasterizējot nav "nogalināti" visi mikroorganismi un tie sāk “strādāt”, respektīvi — sākas rūgšanas process. Arī etiķa daudzumam ir sava nozīme.
Pievienojot pārāk maz etiķa vai etiķa esences, var sākties pūšana un burka "izšauj".”
Pārāk ilga karsēšana
Ja, ziemā atverot burku, konstatē, ka gurķi ir ļengani, tad tie noteikti pasterizējot ir pārkarsēti. Mājas apstākļos karsējot gurķus, ir svarīgi, lai tie netiktu pārkarsēti, tad iznākums būs kraukšķīgs.
Ja gurķim karsējot mainās krāsa, tas nozīmē, ka darbiņš ir padarīts.
Nehermētiskas burkas
Bieži vien par iemeslu "salūtam" pagrabā ir fakts, ka mājas apstākļos burka nav hermētiski aizvākota, kas ļauj baktērijām iekļūt burkā un tur paveikt savus nedarbus. Tādēļ, konservējot gurķus, pārliecinies, ka vāki ir cieši aizskrūvēti.
Ja izmanto skrūvējamos vākus, labāk nepažēlo naudu un katru gadu iegādājies jaunus, jo reiz izmantotie nav tā drošākā izvēle
Pārāk maz vai pārāk daudz garšvielu