Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kurzemes skābputra mūsdienu ātrajā versijā: iesaka latvju saimniece Rūta Beirote

Foto: Privātais arhīvs/ TVNET kolāža

"Kurzemes skābputra ir veldzējošs, sātīgs, veselīgs un īsteni latvisks vasaras ēdiens. Vien izlasot skābputras tradicionālo recepti, daudzi sāk gari vilkt – kā tad tā – jāskābē vairākas dienas. Vai nu kāds ko tādu uzdrošinātos ēst? Vai maz tas garšīgi? Mieru, ļaudis! Kurzemes skābputra tik tiešām ir garšīga arī tad, ja to gatavojam mazliet mūsdienīgākā variantā," teic ZS "Zutiņi" saimniece Rūta Beirote.

Rūta labprāt padalās ar mūsdienīgāku un krietni vienkāršāku vasaras skābputras pagatavošanas versiju.

"Skābputru vāra akurāt tāpat kā veco labo putraimeni. Izvāra mīkstus putraimus un piešaun tā pavairāk piena, lai veidojas zupa. Bet kā putraimeni vāra gudras saimnieces? Ņem miežu putraimus, ber katlā, aplej ar vārošu ūdeni un atļauj uzbriest 20 minūtes. Liek grāpi uz uguns, piešaun pienu un maisot vāra līdz pirmajiem burbuļiem. Tad uzliek vāku un atkal liek malā atpūsties, apsedzot ar dvieli vai deķi," skaidro saimniece. "Trešajā piegājienā putraimi jau būs mīksti, tad pielej pienu, uzvāra un var gardu muti ēst nost."

"Tikai putras vārītājam jāņem vērā, ka putraimene ir reti viltīga putra. Vāri, kā gribi, šamā tik biezē, un beigās atkal pilns grāpis.

Tamdēļ šķidrajai putrai vajag pavisam maz putraimu – tāds riktīg` taupīgs variants sanāk," teic Rūta.

Kā varam ēst skābputru mūsdienīgā versijā?

Mūsdienu vasaras skābputras versiju daudzi atminēsies no savas bērnības. Šķidri vārītā putraimu – piena putrā ielaida rūgušpiena kunkuļus, iebirdināja biezpienu, pārkaisīja ar cukuru un ēda gardu muti – gan tikko vārītu siltu, gan arī atdzisušu. Ēda savas trīs dienas no vietas, un nebūt nebija obligāti ieskābēt kā senlaikos. Kad putra sabiezēja, piešāva pienu un ēda tālāk. Vīri nebēra skābputrai klāt cukuru, bet piekoda speķmaizi vai ķilavmaizi.

Skābputru varam vārīt ne tikai no putraimiem, bet arī no speltas kviešu grūbām.

Ja nepatīk saldais variants ar cukuru, tad Rūta iesaka mūsdienīgu sāļas maltītes ideju – Kurzemes skābputru ar fetas sieru.

Foto: Rūa Beirote

"Izvāra putraimu putru un biezpiena vietā iebirdina sāļo sieru – kazas siera bumbiņas, vietējo brinzu vai aizjūras fetu. Būs gan modīgi, gan smeķīgi, gan reizē godā celsim arī mūsu vasaras lepnumu – putraimeni," teic Rūta, piebilstot, ka arī "Zutiņos" ir pieejami putraimenei un skābputrai piemēroti miežu putraimi. 

Lai labi garšo!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu