Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

7 kļūdas, ko pieļaujam, gatavojot kartupeļu pankūkas

Raksta foto
Foto: Karl Allgaeuer/Shutterstock

Zeltainas kartupeļu pankūkas ar kraukšķīgām maliņām ir daudzu iecienīts komforta ēdiens. To gatavošana ir gana ātra un vienkārša, tomēr procesā var tikt pieļautas vairākas kļūdas, kas ietekmē galarezultātu – pankūkas zaudē garšu, kārdinošu izskatu vai pat abus. Apskatīsim dažas izplatītākās kļūdas un sniegsim padomus, kā no tām izvairīties.

Pārāk daudz šķidruma

Kļūda: Ja tavs mērķis ir kraukšķīgas pankūkas, tad, neizspiežot gana daudz šķidruma no sarīvētiem kartupeļiem, pankūkas sanāk pārāk mitras un par kraukšķi vari pat nesapņot.

Risinājums: Pēc kartupeļu rīvēšanas nospied lieko šķidrumu ar rokām, izmantojot tīru virtuves dvieli vai marli, lai kartupeļi būtu pēc iespējas sausāki.

Nepareizs miltu vai citu saistvielu daudzums

Kļūda: Masai nepievienojot pietiekami daudz miltu vai citas saistvielas, piemēram, olu, pankūkas var izjukt. Tomēr nedrīkst krist arī otrā galējībā, pievienojot pārāk daudz miltu, jo tas padarīs pankūkas cietas, gumijotas un bezgaršīgas.

Risinājums: Seko receptes norādēm par pievienojamo saistvielu daudzumu un, ja nepieciešams, eksperimentē ar proporcijām, lai iegūtu ideālu konsistenci, jo daudzums ir lielā mērā atkarīgs no izvēlētās kartupeļu šķirnes.

Lai pankūkas būtu gardākas, pieredzējušas saimnieces iesaka masai miltu vietā pievienot kartupeļu cieti.

Nepareiza eļļas temperatūra

Kļūda: Ja eļļa nebūs pietiekami karsta, pankūkas uzsūks pārāk daudz eļļas un kļūs taukainas. Savukārt, ja eļļa būs pārāk karsta, tās ātri apdegs no ārpuses, iekšpusē paliekot jēlas.

Risinājums: Cep pankūkas vidējā temperatūrā, kārtīgi uzkarsētās taukvielās.

Pārbaudi eļļas karstumu, iemetot tajā nelielu baltmaizes gabaliņu – tam vajadzētu uzreiz sākt čurkstēt un cepties, bet tas nedrīkst pārāk ātri brūnēt.

Nepareizi sarīvēti kartupeļi

Kļūda: Ja izvēlēsies nepareizo kartupeļu rīvēšanas veidu, netiksi pie vēlamā rezultāta.

Risinājums: Kartupeļi pankūkām var tikt sarīvēti dažādos veidos – tas ir lielā mērā atkarīgs no rezultāta, ko vēlies panākt. Galvenais izvēlēties īsto, lai nenāktos vilies.

Jāņem vērā, ka malki sarīvētas kartupeļu pankūkas būs mīkstākas un viendabīgākas, bet rupjā rīve ļaus sasniegt kraukšķīgo malu efektu, kas atgādina frī kartupeļus.

Pārāk daudz pankūku pannā vienlaicīgi

Kļūda: Vienlaikus pannā cepot pārāk daudz kartupeļu pankūku, rezultātā tās cepsies pārāk lēni un uzsūks daudz eļļas.

Risinājums: Lai nodrošinātu vienmērīgi izceptas, zeltainas pankūciņas, tās ir jāliek pannā drošā attālumā vienu no otras, nodrošinot, lai pa vidu paliek spraugas un eļļa strauji nezaudē temperatūru

Nepievilcīga krāsa

Kļūda: Svaigi sarīvēti kartupeļi ar laiku kļūst pelēki, reizēm pat zilgani, un šis nepievilcīgais tonis saglabājas arī izceptām pankūkām.

Risinājums: Lai izvairītos no kartupeļu krāsas maiņas, mizo un rīvē kartupeļus, lieki nevilcinot laiku. Masai vari pierīvēt arī kādu sīpolu – tas neļaus tai kļūt tumšai un pēc cepšanas piešķirs pankūkām ļoti patīkamas garšas nianses.

Ja neesi sīpolu cienītājs, pievieno masai kādu karoti skābā krējuma - arī tas neļaus kartupeļiem ātri palikt tumšiem.

Par maz garšvielu

Kļūda: Aizmirstot pievienot sāli un piparus, pankūkas var būt garšas ziņā neizteiksmīgas.

Risinājums: Rīvēto kartupeļu masai pievieno sāli un piparus pēc garšas, un, ja vēlies, vari pievienot arī citas garšvielas vai kapātus zaļumus un garšaugus, piemēram, ķiplokus, sīpolus, dillītes vai pierīvēt nedaudz sīpola vai gabaliņu siera.

Sekojot šiem padomiem, tu itin vienkārši varēsi izvairīties no izplatītām kļūdām un pagatavot tiešām garšīgas un kraukšķīgas kartupeļu pankūciņas.

Lai labi garšo!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu