Vasara ir grilēšanas laiks. Biežs papildinājums uz piknika galda ir tomātu mērce vai kečups, kurā tīri labprāt iemērcam šašlika gabaliņu vai cepto desu. Un kāpēc gan ne – garšo labi un lieliski papildina ēdienu. Bet vai visi kečupi un tomātu mērces ir vienādi? Kam būtu jāpievērš uzmanība veikalā un kā gardu mērci pagatavot pašam? Salīdzinājām dažādus produktus un vērsāmies pēc padomiem un ieteikumiem pie uztura speciālistes Anitas Baumanes un šefpavāra Rūdolfa Šteinberga.

Dodoties uz veikalu pēc tomātu mērces vai kečupa, nonākot pie īstā plaukta, acis skrien uz visām pusēm. Piedāvājums patiesi plašs, cenas svārstās no tiešām patīkamām līdz krietni iespaidīgākām. Arī iepakojumi visdažādākie – stikla burciņas, stikla pudeles, plastmasas pudeles, īpaši veidotas stāvpakas. Un izvēle – klasiskas, saldas un pikantas kā tomātu mērces, tā arī kečupi. Tiesa, tomātu mērču plaukts vēl bagātīgs, jo atrast var kā ar dažādiem garšaugiem, tā pat dārzeņu un augļu piedevām. Jāteic – ražotāji mūs lutina ar daudzveidību, tas nu ir fakts.

Grilēšanas sezonā apskatīsim, kas kečupam un tomātu mērcei "vēderā", noskaidrosim, kam pievērst uzmanību, lasot etiķeti, un uzzināsim, cik vienkārši ir pagatavot tomātu mērci pašam.

Kam pievērst uzmanību, pētot tomātu mērču un kečupu etiķetes?

"Veselības centru apvienības" (VCA), Siguldas Sporta centra uztura speciāliste Anita Baumane uzsver, ka, izvēloties tomātu mērci/kečupu, ieteicams izlasīt ne tikai etiķeti ar produkta nosaukumu, bet arī to, uz kuras norādīts produkta sastāvs. Būtiskākais, kam jāpievērš uzmanība, cik šajā produktā ir sāls un cukura.