Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Termiņš sen beidzies, bet biezpiens ēdams – kā tā un vai vajadzētu tādu produktu ēst? (2)

Biezpiens Rīgas Centrāltirgū.
Biezpiens Rīgas Centrāltirgū. Foto: Evija Trifanova/LETA

Raidījuma "Bez tabu" skatītājs Māris, tīrot ledusskapi, uzgājis tur biezpiena paciņu, kurai jau pusotru mēnesi beidzies derīguma termiņš. Pārsteigums sekojis pēc paciņas atvēršanas.

Skaidrs, ka, redzot produktu ar sen beigušos termiņu, esam gatavi, ka pēc paciņas atvēršanas priekšā būs ne visai glīts, nepatīkami sabojājies produkts. Jo īpaši, ja runa ir par tādiem produktiem, kuru uzglabāšanas termiņi nav ilgi.

Bet raidījuma skatītāja Māra pieredze bija pretēja. Biezpiens, kam termiņš sen beidzies, ir izskatījies labi, nepatīkamu smaku nav bijis un garšojis tik labi, ka kungs to pat pagatavojis ar krējumu, dillēm un notiesājis.

Vai tā vajadzētu darīt?

Institūta "Bior" mikrobioloģe Jūlija Grečenkova norāda, ka biezpiens, kas ilgi uzglabāts un kam beidzies derīguma termiņš, var saturēt patogēnas baktērijas, kas ir kaitīgas cilvēka veselībai, lai arī to klātbūtne ne ar aci, ne degunu nav sajūtama.

Speciāliste gan norāda, ka ir maz ticams, ka ir pievienoti kādi konservanti. Jo pienskābās baktērijas, kas izmantotas biezpiena pagatavošanā, neļauj tik ātri attīstīties citām, kas vizuāli sabojātu produktu.

Derīguma termiņiem speciāliste tomēr iesaka pievērst uzmanību un produktus, kuriem tas beidzies, jo īpaši tik sen, uzturā nelietot.

Vairāk skaties sižetā:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu