Buljons ir daudzu ēdienu pamats. To var pagatavot iepriekš un uzglabāt kādu laiku ledusskapī vai pagarināt tā ilgmūžību sasaldējot.
Lienes Zemītes buljona recepte (1)
Liene Zemīte raidījumā "Izgaršo Latviju" dalījās ar savu buljona recepti, kas izskatās patiesi piesātināts.
Tev vajadzēs: ūdeni, kaulus, sīpolus, burkānus, ķiploku, timiānu, dažādus zaļumus (piemēram, diļļu kātus), piparu graudus, lauru lapas.
"Lapsas mājas" saimniece pārlej kaulus ar ūdeni, uzvāra. Pirmo ūdeni kopā ar visām putiņām nolej. Kauliem pārlej tīru, aukstu ūdeni un uzvāra atkal.
To papildina ar sausā pannā/katlā apceptiem burkāniem, sīpoliem un pārējiem garšaugiem.
Kulināre norāda, ka
viss tiek gatavots bez pievienotām taukvielām, jo buljons izdosies pietiekami piesātināts un trekns no kauliem un gaļas, kas pie tiem vēl klāt.
Buljona gatavošanos nedrīkst steidzināt. Liene to vāra aptuveni 4 līdz 5 stundas.
Vairāk uzzini, skatoties sižetu: