“Dējējvistu labturībā ir vairāki aspekti, gribētu izcelt divus – barošanas praksi un vistu dzīves apstākļus, tie abi ir savstarpēji saistīti, un tie skar arī cilvēku veselību, kas lieto pārtikas produktus,” teica Auškāps.
LAPNA biedrs arī atgādināja, kā lasīt “olas pasi”. Proti, 11 simbolu kombinācijā pirmais cipars norāda uz dējējvistu turēšanas metodi (0 – brīvos turēšanas apstākļos bioloģiskajā saimniecībā dētas olas; 1 – brīvos turēšanas apstākļos dētas olas; 2 – kūtī dētas olas; 3 – sprostos dētas olas), seko izcelsmes valsts kods, pēdējā ciparu virkne ir PVD piešķirtais putnu novietnes identifikācijas numurs.
Otrajās Lieldienās Mežaparka Lielās estrādes teritorijā tika izveidota īpaša Olpratības telts, kurā darbojās arī Omlešu virtuve ar Cēsu restorāna “Kest” šefpavāru Māri Jansonu priekšgalā. Mežaparka apmeklētāji bija laipni aicināti nogaršot šefpavāra speciāli uz vietas pagatavotās Lieldienu omletes. Kopumā tika izdalīts vairāk nekā pustūkstotis porciju. Šefpavāra omletes noslēpums slēpjas tās vienkāršībā. Jansons iesaka nepievienot omletei nedz dārzeņus, nedz pienu vai krējumu.
“Izcilai omletei ir nepieciešamas tikai trīs sastāvdaļas: olas, ūdens un sāls. Visu sakuļ ar dakšiņu un tad liek pannā, kas ieziesta ar olīveļļu. Omleti cep, maisot ar lāpstiņu un grozot. Kad omlete ir gatava, var pielikt mazliet sviesta, lai tas apņem omleti,” iesaka Jansons.
Omlešu svētkos neiztika arī bez kulinārijas sacensībām. Apmeklētājiem bija iespēja vērot, kā digitālā satura veidotājs Rojs Puķe, LAPNA biedrs, AS “Balticovo” komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps, Ziemeļrīgas kultūras apvienības pārstāve Antra Dreģe un pārstāve no tautas, arī vārdā Antra, sacenšas omlešu gatavošanā.