Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Foto Mežaparkā aizvadīti pirmie Omlešu svētki "Latvijas bizness baro"

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Kustības “Olas ir spēks!” pirmajos Omlešu svētkos “Latvijas bizness baro”, kuri norisinājās Otrajās Lieldienās pasākumā “Lieldienu pikniks Mežaparkā”, tika izdalīts vairāk nekā 500 uz vietas pagatavotu omlešu porciju, informēja Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) biedrs Toms Auškāps.

Pasākuma mērķis bija izcelt vietējos pārtikas produktu, tostarp olu un putnu gaļas ražotājus, kuri gan burtiskā nozīmē baro Latvijas iedzīvotājus, gan “baro” valsts ekonomiku, dod darba vietas, maksājot nodokļus un investējot.

“Jau teju divus gadus kustība “Olas ir spēks!” aicina pievērst uzmanību šim veselīgajam, ar olbaltumvielām un daudziem vērtīgiem mikroelementiem bagātīgajam produktam. Olas ir jāiekļauj savā un ģimenes ēdienkartē ne tikai Lieldienās, bet arī ikdienā, vienlaikus atbalstot vietējos olu ražotājus. Tāpēc aicinājām Rīgas iedzīvotājus un viesus uz pirmajiem Omlešu svētkiem, kuros katrs varēja nobaudīt gardu ēdienu un jautri pavadīt laiku kopā ar ģimeni,” sacīja Auškāps.

Ieskaties pasākuma norisē:

Viņš arī piebilst, ka Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas biedri un olu ražotāji pēdējos trīs gados ir ieguldījuši vairāk nekā 40 miljonus eiro vistu labbūtības uzlabošanā, gatavojoties Eiropas Savienības (ES) “ērai bez sprostiem”.

Atbilstoši ES standartiem dējējvistas tiek barotas tikai ar dabiskām un svaigām uzturvielām – graudiem, sēklām, spraukumiem, kam var pievienot minerālvielas. Ja vistas tiek turētas brīvos apstākļos, tad, protams, tās ēd arī to, kas pieejams brīvā dabā, zālājā.

“Dējējvistu labturībā ir vairāki aspekti, gribētu izcelt divus – barošanas praksi un vistu dzīves apstākļus, tie abi ir savstarpēji saistīti, un tie skar arī cilvēku veselību, kas lieto pārtikas produktus,” teica Auškāps.

LAPNA biedrs arī atgādināja, kā lasīt “olas pasi”. Proti, 11 simbolu kombinācijā pirmais cipars norāda uz dējējvistu turēšanas metodi (0 – brīvos turēšanas apstākļos bioloģiskajā saimniecībā dētas olas; 1 – brīvos turēšanas apstākļos dētas olas; 2 – kūtī dētas olas; 3 – sprostos dētas olas), seko izcelsmes valsts kods, pēdējā ciparu virkne ir PVD piešķirtais putnu novietnes identifikācijas numurs.

Otrajās Lieldienās Mežaparka Lielās estrādes teritorijā tika izveidota īpaša Olpratības telts, kurā darbojās arī Omlešu virtuve ar Cēsu restorāna “Kest” šefpavāru Māri Jansonu priekšgalā. Mežaparka apmeklētāji bija laipni aicināti nogaršot šefpavāra speciāli uz vietas pagatavotās Lieldienu omletes. Kopumā tika izdalīts vairāk nekā pustūkstotis porciju. Šefpavāra omletes noslēpums slēpjas tās vienkāršībā. Jansons iesaka nepievienot omletei nedz dārzeņus, nedz pienu vai krējumu.

“Izcilai omletei ir nepieciešamas tikai trīs sastāvdaļas: olas, ūdens un sāls. Visu sakuļ ar dakšiņu un tad liek pannā, kas ieziesta ar olīveļļu. Omleti cep, maisot ar lāpstiņu un grozot. Kad omlete ir gatava, var pielikt mazliet sviesta, lai tas apņem omleti,” iesaka Jansons.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Omlešu svētkos neiztika arī bez kulinārijas sacensībām. Apmeklētājiem bija iespēja vērot, kā digitālā satura veidotājs Rojs Puķe, LAPNA biedrs, AS “Balticovo” komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps, Ziemeļrīgas kultūras apvienības pārstāve Antra Dreģe un pārstāve no tautas, arī vārdā Antra, sacenšas omlešu gatavošanā.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Viņu uzdevums bija piecu minūšu laikā pagatavot radošāko un interesantāko omleti. Katram dalībniekam bija savs pagatavošanas veids, piemēram, pasākuma apmeklētāja Antra omletei parasti nepievieno sāli, jo tas neļauj sajust patieso olu garšu; katrs pēc tam var pievienot sāli pēc savām vēlmēm.

Par sacensību uzvarētāju, ko noteica šefpavārs Māris Jansons, tika pasludināts Rojs Puķe, kuru interneta vidē pazīst kā Pipars.lv. Viņš sacensībām bija nopietni gatavojies un iepriekšējā vakarā trenējies cept omletes.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

“Viss, kas varēja noiet greizi, arī nogāja greizi, tāpēc man bija pārsteigums par uzvaru. Pats ikdienā nekad nepērku sprostos dētas olas, izvēlos brīvo vistu olas, kā arī, protams, Latvijā ražotas,” teica omlešu gatavošanas sacensību uzvarētājs Rojs Puķe.

Olpratības teltī lielie un mazie apmeklētāji varēja iepazīties ar dažādām vistu un olu šķirnēm, noskatīties izglītojošus video par olu uzturvērtību un sabalansētu uzturu, piedalīties viktorīnās un saņemt balvas no zīmola “Balticovo” un iniciatīvas “Olas ir spēks!”, kā arī iemūžināt šo dienu, nofotografējoties īpaši ierīkotajā foto zonā.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu