Pirmie pavasara zaļumi uz palodzes: audzējam paši savus lociņus

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: O_Lypa/Shutterstock.com

Esi sveicināts, marts! Lai arī laikapstākļi nav vēl pavisam pavasarīgi, gaiss ir kļuvis siltāks un saules stari sāk iepriecināt biežāk. Lai kā tur būtu ar laikapstākļiem, mēs visi esam sailgojušies pēc pavasara zaļuma. Kamēr aiz loga tas vēl kavējas, ienesīsim to mājās un iepriecināsim ne tikai acis, bet arī garšas kārpiņas. Laiks audzēt lociņus!

Kāpēc audzēt lociņus pašam, ja tos var iegādāties?

Lociņi, vismaz pagaidām, ir gana dārgi, jo to sezona tā kārtīgi uzņem apgriezienus jau siltākos laikapstākļos, kad tirgū vairāk parādās vietējo ražotāju labumi. 

Ne mazāk svarīgs ir arī, ka tas neprasa teju nekādu piepūli, uz palodzes būs pavasarīgs zaļums, kas būs allaž pieejams, ja parūpēsies par atbilstošu sīpolu daudzumu.

Gan ūdenī, gan zemē

Labā ziņa, ka katrs var izvēlēties savai patikai un iespējām atbilstošu audzēšanas metodi. 

Ja izvēlies variantu ūdens, tad tev jābūt sarūpētiem sīpoliem, jāatrod kāds neliels trauciņš kurā liet ūdeni un ērti ietilpst sīpols. Bet svarīgi –

ūdenī drīkst atrasties tikai sīpola saknītes daļa.

Ja ūdenī atradīsies lielāka sīpola daļa, tas ātri vien var sākt pūt un, ja to laicīgi nepamanīsi, – arī smakot. 

Ūdens vienkārši ir regulāri jāpieskata – jāpapildina un vajadzības gadījumā arī jānomaina.  

Otrs veids – augsne. Augsne nav nepieciešama kāda īpašā, derēs jebkura. Arī traukam, kurā stādīsi sīpolus, nav jābūt speciālam. Ja pie rokas nav puķu stādīšanai paredzētas kastes vai puķupoda, lieliski derēs jebkurš cits trauciņš: burciņa, iztukšota salātlapu kastīte, apgriezta izmazgāta piena paka, krējuma trauciņš vai tukša olu brete.

Ideāli, ja tā apakšā vari izdurt dažus caurumiņus, kas ļaus augsnei elpot un novadīs lieko šķidrumu. Ja tas nav iespējams, kontrolē laistīšanas biezumu, lai augsne nav pārāk slapja un sīpoli nepūst.

Vēl viena maza, bet būtiska detaļa: zeme nedrīkst nosegt vairāk kā divas trešdaļas sīpola.

Vecmāmiņas padoms: 

lai lociņi ātrāk izaugtu, sīpolam nogriez augšiņu un, pirms stādi zemē, nomērcē kādu stundu remdenā ūdenī.

Siltums un gaisma – obligāta prasība

Kāpēc allaž saka, ka lociņi jāaudzē uz palodzes? Ne bez iemesla – tur ir gan silts, gan daudz gaismas un labākajās dienās pat saulīte.

Tomēr nevajag steigties tos uzreiz likt saulē – ļauj sīpolam ieaugties, izdzīt saknītes un parādīties pirmajiem lociņiem. Tad gan tiem vajadzēs krietnu devu gaismas, lai aug brangi un koši zaļi.

Starp citu – lai nav "tukšo posmu", sīpolus stādi vai liec ūdenī ar dažu dienu intervālu, tādējādi parūpējoties, lai nav dienas, kad to ir ļoti daudz un nevar notiesāt vai arī tad kad vajag, vēl nav izauguši vai visi apēsti. 

Lai lociņi aug griezdamies!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu