Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kāpēc vārīšanai izvēlēties olas, kas vismaz dažas dienas pastāvējušas?

Vārītas olas. Ilustratīvs attēls.
Vārītas olas. Ilustratīvs attēls. Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Lai arī allaž tiek uzskatīts, ka uzturā jālieto pēc iespējas svaigāki produkti, ir reizes, kad par skādi nenāk dažas dienas nogaidīt. Vien no šādiem gadījumiem – ja plānots novārīt cietas olas.

Iemesls ir gaužām vienkāršs. Ja esi nolēmis vārīt olas, un jo īpaši tad, ja ir būtiski, lai nolobītas tās izskatās glīti, tu esi starp tiem, kuriem labāk izvēlēties dažas dienas pastāvējušas olas. 

Kāpēc?

Tu

ietaupīsi laiku un pasargāsi nervus,

jo svaigi dētas olas ir teju neiespējami ātri, ērti un glīti atbrīvot no čaumalas. Toties olas, kas kādu laiku jau pastāvējušas ledusskapī vai uz virtuves letes, pēc vārīšanas un kārtīgas atdzesēšanas no čaumalas atbrīvosies dažu sekunžu laikā, un olu baltums paliks neskarts.

Foto: chattanongzen/Shutterstock.com

Kāpēc?

Olas ar laiku zaudē mitrumu. Tas izdalās caur čaumalas porām. Tā rezultāta ola nedaudz zaudē savu tilpumu, izveidojot lielāku gaisa kabatu starp baltumu un čaumalu, skaidro kulinārijas portāls "Chowhound". Šīs kabatas atvieglo olu nolobīšanu pēc vārīšanas. 

Receptes ar vārītām olām iedvesmai:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu