Ko iesākt, ja brokastot nav laika? 12 varianti līdzņemšanai (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: frantic00/Shutterstock

Vai arī tev bieži gadās tā, ka brokastot no rīta nav ne laika, ne vēlēšanās, jo acis vēl ir miega pilnas un arī kuņģis vēl nav īsti pamodies, bet, dodoties dienas gaitās, jau pēc brīža ir klāt mežonīgs izsalkums un esi gatavs apēst un izdzert jebko, kas gadās pa ķērienam? Tādos brīžos izvēle parasti nav ne tā veselīgākā, ne maciņam draudzīgākā.

Šī problēma ir itin viegli risināma, mājās sagatavojot brokastis līdzņemšanai uz darbu, skolu vai treniņu, – tā ir gan lētāka, gan garšīgāka opcija, jo vari izvēlēties to, kas tev garšo un tieši tik daudz, cik spēj apēst vai izdzert.

Svaigas un savām vēlmēm atbilstošas maltītes sagatavošana nebūt neprasa daudz laika vai pūļu, turklāt līdzņemamo brokastu opcijas ir teju vai bezgalīgas.

Kārbiņā vai burciņā ir iespējams paņemt līdzi restorāna cienīgu maltīti, kas ne tikai dos tev spēku un enerģiju dienā veicamajiem darbiem, bet arī kolēģiem liks apbrīnot tavas kulinārās prasmes.

Sviestmaizes

Viens no populārākajiem ēdieniem līdzņemšanai ir sviestmaizes. Tās var pagatavot, baltmaizi aizstājot ar graudu maizes vai rupjmaizes šķēlēm. Savukārt pildījumam ir iespējamas visdažādākās variācijas, sākot ar dārzeņiem, salātlapām, sieru un dažādiem smēriņiem, beidzot ar vārītu gaļu, konservētu tunci, humosu un tofu.

Turklāt

klasiskā kārtainā sviestmaize nebūt nav vienīgais variants – var ar mīklas rulli izrullēt tostermaizi, pārziest ar vēlamo pildījumu, sarullēt un sagriezt apaļos, suši līdzīgos gabaliņos.

Ieteicams izvēlēties maizi ar sēkliņām vai tādu, kas cepta no rupjāka maluma miltiem, jo tajā būs vairāk vērtīgu uzturvielu un sāta sajūta saglabāsies ilgāk.

Nakts putras

Tev apnicis brokastīs ēst siermaizes vai brokastu pārslas? Ievies jaunas vēsmas savā ēdienkartē, pagatavojot nakts putru – tas nudien ir tik ātri un vienkārši, ka būs pa spēkam pat bērnudārzniekam. Uz nakti ieberot aizvākojamā burciņā auzu, rudzu vai citas pārslas un samaisot tās ar pienu vai augu dzērienu, pārslas izmirks, kļūstot gardas un sulīgas, un no rīta varēsi mieloties ar karaliski gardām brokastīm.

Pārslu uzbriedināšanai vari izmantot arī apelsīnu sulu, bet graudu pārslas aizstāt ar čia sēklām.

Salāti

Tuvojoties pavasarim, organisms arvien uzstājīgāk pieprasa "zaļbarību", tad kādēļ gan nesākt dienu ar salātu bļodiņu? Salātu pamatu veido no svaigiem dārzeņiem un zaļumiem dažādās kombinācijās, jo tie ir lielisks šķiedrvielu un vitamīnu avots. Lai salāti būtu ne vien veselīgi, bet arī sātīgi un garšīgi, tos papildini ar olbaltumvielas saturošiem produktiem, piemēram, vārītu, tvaicētu vai grilētu gaļu/zivīm, vārītām olām, sieru, biezpienu vai konservētu tunci. Arī pākšaugi un graudaugi būs lielisks olbaltumvielu, kā arī ogļhidrātu avots, turklāt sniegs arī dienas darbiem nepieciešamo enerģiju un ilgstošu sāta sajūtu.

Majonēzes vietā labāk salātiem pievieno mērci uz kvalitatīvas eļļas bāzes vai bezpiedevu jogurtu (vari izvēlēties arī jogurta augu izcelsmes alternatīvu), papildinot tā garšu ar zaļumiem, sinepēm vai mārrutkiem, citronu sulu, šķipsnu sāls un šķipsniņu cukura vai medus.

Šāds salātu aizdars garšos lieliski, turklāt bez liekām kalorijām.

Foto: Edalin Photography/Shutterstock

Lai līdz brokastošanai salāti neatsulotos, sastāvdaļas liec līdzņemamajā traukā kārtās: vispirms mērci, tad graudaugus, olbaltumvielas un dārzeņus, un visbeidzot salātlapas vai spinātus. Pirms ēšanas atliks tikai visu samaisīt.

Vrapi

Ēšanai mašīnā ļoti parocīgi ir lavaši, tortiljas un vrapi ar dažādiem pildījumiem – ja pie rokas būs nepieciešamie produkti, pat rīta agrumā varēsi uz ātru roku saritināt tortiljas, turklāt iztiekot bez vārīšanas un cepšanas.

Kēksi un kēksiņi

Kēkss ne vien izcili gards, bet arī viens no vienkāršāk un ātrāk pagatavojamiem našķiem – bļodā atliek tikai samaisīt visas sastāvdaļas, saliet veidnē un ļaut cepeškrāsnij padarīt savu darbiņu. Ar šķēlēs sagrieztu, sulīgu kēksu vari mieloties arī brokastīs, turklāt to iespējams pagatavot gan saldā, gan sāļā versijā.

Īpaši ērti brokastu reizei ir mazie, apaļie formās ceptie kēksiņi, jo tie ir parocīgi apēdami un paņemami līdzi somā.

Ja neesi gruntīgu brokastu cienītājs, ātrai izsalkuma remdēšanai noderēs kāda saujiņa riekstu, augļi, salmiņos sagriezti dārzeņi (sagatavo arī mērcīti no jogurta vai augu izcelsmes alternatīvas, ieliekot to nelielā, cieši aizvākojamā trauciņā), pašgatavoti enerģijas batoniņi, bezpiedevu jogurts vai augu izcelsmes alternatīva jogurtam, kas papildināta ar karoti medus vai ievārījuma.

Mūsu sarūpētajā izlasē atradīsi 12 līdzņemamām brokastīm piemērotus ēdienus un dzērienus!

Raksts tapis sadarbībā ar "Alpro"

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu