Kāpēc piens un saldais krējums sacepumā mēdz saiet kunkuļos?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Kartupeļu sacepums. Ilustratīvs attēls.
Kartupeļu sacepums. Ilustratīvs attēls. Foto: Richard Semik/Shutterstock.com

Ja tev kādreiz tā ir sanācis, tu labi zini, cik liela ir vilšanās sajūta, kad līdzās zeltainām kartupeļu ripiņām sacepuma traukā ir neapetelīgi piena produktu kunkuļi. Ēdams jau ir, garša ar nav slikta, bet apetīte ir manāmi noplakusi. Ja tev tā nekad nav gadījies – izcili, mēs pastāstīsim, ko darīt un nedarīt, lai tā nekad arī neatgadītos. 

Cik gardi gan ir kartupeļu sacepumi, kuru virspusi ieskauj siera kārta, bet zem tās maigi kartupeļi kādā gardā piena produktu mērcē. Tāds ir ideālais stāsts. Bet ar piena produktiem, kas ir ļoti populāra sacepumu sastāvdaļa, mēdz gadīties ne tā, kā plānots, un rezultāts var likt nepatikā sašķobīties. Kas var notikt? Mērce var savilkties neapetelīgos kunkulīšos.

Skaidrojam, kas pie tā var būt vainīgs un kā no tā iespējams izvairīties.

Atbilstoši piena produkti

Daudzos gadījumos piena produktu sarecēšana jeb pārvēršanās kunkuļos ir rezultāts tam, ka izvēlētajos piena produktos nav pietiekami daudz tauku, lai proteīna molekulas nesasaistās viena ar otru un neveidojas kunkuļi.

Tādēļ vienmēr vajadzētu lietot piena produktus ar augstu tauku saturu — dodot priekšroku saldajam krējumam, kas nav kafijas krējums ar tauku saturu 10%. Piena produkti ar augstu tauku saturu satur pietiekami daudz tauku, lai saglabātu mērci vienmērīgu.

Ja gribas izmantot pienu vai liesāku saldo krējumu

Piena un mazāk trekna saldā krējuma izmantošana absolūti nav aizliegta, tomēr, lai izvairītos no mērces sarecēšanas, ir jāpaveic kāds papildu darbiņš – mērce jāiebiezina.

Kausētais siers, kartupeļu vai kukurūzas ciete, apcepti milti – zelta sastāvdaļas, kuras, sajaucot ar izvēlēto piena produktu un tad izmantojot sacepumā, nodrošinās to, ka kunkuļu nebūs. 

Kausētais siers piešķirs papildu treknumu, bet pārējie produkti iebiezinās piena produktu, arī neļaujot tam saiet kunkuļos.

Uzmanīgi ar temperatūru

Uzmanība jāpievērš arī temperatūrai – gan cepšanas, gan produktu.

Izmantot vajadzētu produktus, kas ir kādu laiku noturēti ārpus ledusskapja un ir sasiluši, kā arī cept nevajadzētu pārāk augstos grādos. Labāk izvēlēties samērīgu temperatūru (nepārsniedzot 200 grādus).

Un ņem vērā:

šie paši noteikumi attiecas arī uz piena produktu mērcēm, kuras gatavo uz pannas kā piedevu ēdieniem!

Lai izdodas!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu