Kā izveidot maciņam draudzīgu pirkumu sarakstu?
“Ja neesi virtuozs, kas veikalā māk improvizēt un aizstāt produktus ar lētākām alternatīvām, mans galvenais ieteikums, kā ietaupīt, – gaļai uz šķīvja nav obligāti jābūt vairāk par dārzeņiem,” triku naudas taupīšanai iesaka Normunds Baranovskis.
“Šķīvja saturam ir jābūt sabalansētam. Ja vismaz pusi šķīvja aizņem dārzeņi, ja rīsi ir pa visu šķīvi un gabaliņš laša virsū, nevis otrādi.
Ja Boloņas mērcē liksi pupiņas, nevis gaļu, un izvēlēsies citus tamlīdzīgus risinājumus, tas izmaksās krietni mazāk.”
Rimi Gardēdis atgādina – ar acīm apēdam daudz vairāk, nekā patiesībā būtu nepieciešams. Piemēram, malto gaļu viņš jau sen nepērk iepakojumā, bet gan uz svara: “Lai cik tas liktos pārsteidzoši, manā četru cilvēku ģimenē, kurā aug divi bērni un viens no mums gaļu neēd vispār, mērcei pietiek ar 200–220 gramiem maltās gaļas. Jo nav jau tikai gaļa vien, klāt nāk dārzeņi, saldais krējums. Rimi receptes, kurās var atrast labu iedvesmu dažādu maltīšu pagatavošanai, parasti ir aprēķinātas četriem vai pieciem pieaugušajiem. Ja ģimenē ir bērni, četratā pilnīgi pietiks ar trīs porcijām paredzētu produktu daudzumu.”
Labs paņēmiens ir saplānot maltītes un tad iepirkties e-veikalā, jo tur nenotiek impulsīvā pirkšana – mēs neredzam visus kārdinājumus, kas “skrien virsū” veikala plauktā.
Lētāk arī ir iet uz veikalu vienam pašam, bez bērniem.