Smilšu mīklas receptei būt jābūt katras saimnieces un saimnieka pūrā. Tā ir lielisks pamats gardiem cepumiem, brīnišķīgi kalpo kā pamatne plātsmaizēm, tartēm un siera kūkām. Un, kas labākais, – to allaž vari turēt pie rokas negaidītu ciemiņu vizītēm vai reizēm, kad kārojas ko gardu, bet nav laika gatavot mīklu.
Ar universālas smilšu mīklas un Ziemassvētku cepumu recepti un vērtīgiem ieteikumiem dalās 2023. gada "Latvijas gada pavārs", restorāna "Ferma" pavāre konditore Valērija Čudova.
Smilšu mīklas pamats ir milti, sviests un cukurs. Valērija Čudova norāda, ka to mēdz papildināt ar mazliet ūdens vai olām. Bet ir arī versijas, kurās izmanto biezpienu vai atsakās no cukura, tomēr to noteikti nevar saukt par klasiku.