Gan cepumiem, gan kūkām – universālā smilšu mīkla. Konditores recepte un vērtīgi ieteikumi (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Smilšu mīkla. Ilustratīvs attēls.
Smilšu mīkla. Ilustratīvs attēls. Foto: shortcrust pastry/Shutterstock.com

Smilšu mīklas receptei būt jābūt katras saimnieces un saimnieka pūrā. Tā ir lielisks pamats gardiem cepumiem, brīnišķīgi kalpo kā pamatne plātsmaizēm, tartēm un siera kūkām. Un, kas labākais, – to allaž vari turēt pie rokas negaidītu ciemiņu vizītēm vai reizēm, kad kārojas ko gardu, bet nav laika gatavot mīklu.

Ar universālas smilšu mīklas un Ziemassvētku cepumu recepti un vērtīgiem ieteikumiem dalās 2023. gada "Latvijas gada pavārs", restorāna "Ferma" pavāre konditore Valērija Čudova.

Foto: Publicitātes foto

Smilšu mīklas pamats ir milti, sviests un cukurs. Valērija Čudova norāda, ka to mēdz papildināt ar mazliet ūdens vai olām. Bet ir arī versijas, kurās izmanto biezpienu vai atsakās no cukura, tomēr to noteikti nevar saukt par klasiku. 

"Tātad klasiskā smilšu mīkla sastāv no miltiem, cukura, sviesta un ūdens. Ar atbilstošu proporciju:

3-2-1, kur 3 daļas ir milti, 2 daļas sviests, 1 daļa cukura,

plus "uz aci" nedaudz ūdens un šķipsniņa sāls," skaidro pavāre konditore. 

Viena no smilšu mīklas lielajām priekšrocībām ir fakts, ka tā ir ilgstoši uzglabājama. Viss, kas jādara, – jātiek pie labas receptes, jāpagatavo mīkla un jāizbrīvē vieta saldētavā.

"Smilšu mīkla ir ļoti daudzpusīga, to var ilgi uzglabāt saldētavā, kas nozīmē, ka to var ātri izņemt no saldētavas tad, kad gribas ko saldu, bet ne pārāk darbietilpīgu darbošanos," teic Valērija un dalās ar recepti, kas izdosies vienmēr, ja izmantosi atbilstošos daudzumus un ievērosi pagatavošanas ieteikumus.

Valērijas Čudovas smilšu mīklas recepte

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 300 g miltu
  • 200 g sviesta
  • 100 g cukura
  • 1-2 ēd. k. ledusauksta ūdens

Pagatavošanas gaita:

Sasmalcina auksto sviestu (blenderī, virtuves kombainā vai sarīvē) un pievieno ar cukuru sajauktus miltus.

Ar pirkstiem visu saberž drumslās. Ja gatavo virtuves kombainā, apstrādā, līdz veidojas drupačas.

Tad pievieno ūdeni un samaisa, līdz mīkla saveļas bumbiņā. Nedrīkst mīcīt pārāk ilgi.

Pēc mīcīšanas mīklu ievieto ledusskapī uz vismaz 2 stundām.

Ieteikums mīklas rullēšanai:

Smilšu mīklu visērtāk izrullēt, liekot uz pārtikas plēves vai cepamā papīra, un virsū uzklāt otru kārtu plēves vai cepampapīra.

Tādā veidā mīkla nepielips pie rullīša, kā arī izvairīsieties no liekiem miltiem, kurus ierasti ber uz galda, lai mazinātu lipīgumu.

Ziemassvētku smilšu mīklas cepumi

Mīklai:

  • 200 g kviešu miltu
  • 2 vistu olas
  • 100 g sviesta
  • 70 g pūdercukura
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta

Glazūrai:

  • 200 g tumšās šokolādes
Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz/shutterstock.com

Pagatavošana:

Liek miltus un pūdercukuru bļodā. Samaisa, pēc tam pievieno kubiņos sagrieztu auksto sviestu un sāk mīcīt ar pirkstiem. Kad sastāvdaļas ir vairāk vai mazāk samaisītas, savāc tās paugurā, izveidojot iedobi vidū un iesitot tajā olas.

Tad pievieno vaniļas ekstraktu un sāk kult ar dakšiņu.

Mīklu pārliek uz miltiem nokaisītas darba virsmas un mīca ar rokām, līdz tā ir gluda un viendabīga. Mīcīt vajag ātri, lai nepārkarsētu mīklu.

No mīklas veido bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm.

Plāni izrullē mīklu – aptuveni 5 mm biezumā.

Izmantojot cepumu formiņas, no mīklas izgriež zvaigznītes.

Liek zvaigznītes uz cepešpannas nelielā attālumā vienu no otras un cep līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes.

Izņem cepumus no cepeškrāsns un ļauj tiem pilnībā atdzist.

Kamēr cepumi dziest, ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē tumšo šokolādi, lai izveidotu šokolādes glazūru. Varat iemērkt visu cepumu šokolādē vai tikai pusi no tā.

Gatavos cepumus liek uz restēm, lai notecinātu lieko šokolādi, un ļauj tiem sastingt.

Lai skaists svētku gaidīšanas laiks! 

Paldies Valērijai Čudovai par atsaucību!

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu