Ko darīt, lai cepti šampinjoni ir zeltaini, nevis blāvi ūdeņaini?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Cepti šampinjoni. Ilustratīvs attēls.
Cepti šampinjoni. Ilustratīvs attēls. Foto: TetyanaRusanova/Shutterstock.com

Šampinjoni ir lieliskas sēnes vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tos varam iegādāties visu gadu. Otrkārt, to salīdzinoši neitrālā garša ļauj tos baudīt kā salātos, tā uzkodās, zupās un pamatēdienos. Tiesa, izteiktāku garšu tie iegūst tad, ja ir skaisti, zeltaini sacepti. Bet tas ne vienmēr izdodas.

Šampinjons ir mazliet cimperlīga sēne, jo tam ne vien ir tieksme sevī uzsūkt daudz ūdens, ja kāds nolēmis to mazgāt, bet arī tas satur pietiekami daudz šķidruma, kurš labprāt izplūst pa visu pannu brīdī, kad nolemts sēnes sacept. Un rezultātā skaistu, zeltainu šķēlīšu vietā – pelēka, ne visai apetīti veicinoša sēņu kaudzīte. Labā ziņa – ja zina dažus knifus, tad pie zeltainām sēnēm nav problēmu tikt.

Ieteikumi, kas palīdzēs tikt pie zeltainiem ceptiem šampinjoniem:

Nemazgā sēnes. Šampinjoni kā sūklītis ļoti ātri sevī uzsūc ūdeni. Un ļoti likumsakarīgi, ka pēc tam uz karstas pannas no tā atbrīvojas. Un šis šķidrums liek sēnēm nevis cepties, bet gan sulā sautēties.

Tā vietā sēnes noslauki ar mitru drāniņu. 

Taukvielas, bet ar mēru. Lai sēnīte skaisti apceptos, taukvielas ir nepieciešamas. Eļļas un sviesta apvienojums sniegs vislabāko rezultātu. Bet neaizraujies, jo, tāpat kā ūdeni, šampinjoni labprāt uzsūc arī taukvielas, kas var sabojāt garšu un padarīt ēdienu pārāk treknu.

Sēnes mīl mieru. Noteikti jāizvairās no pārāk pilnas pannas, kas neļauj katrai šķēlītei vienādi cepties, tāpat jāatturas no enerģiskas pannas satura maisīšanas, jo tad izdalās šķidrums, kā arī karstums "nepieķeras" un neizveidojas vēlamais rezultāts jeb zeltainā garoziņa.

Lai izdodas!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu