Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Saimniece Brigita Puriņa svētkos iedrošina neparastai kūkai no laimes zemes labumiem

Foto: LTV/Aksels Roberts Zirnis, Brigita Puriņa, TVNET

Vienu nedēļu novembrī allaž pavadām izteikti patriotiskā noskaņā. Gaidot 18. novembri, šova "Īstās latvju saimnieces" 5. sezonas uzvarētāja, pavārgrāmatu kolekcionāre un ēšanas kultūras entuziaste Brigita Puriņa dalās pārdomās, izsaka laba vēlējumus un aicina svētkos pagodināt receptes no ģimenes pūra lādes, iedvesmojot ar savu svētku kūkas recepti. 

"Sirsnīgi sveicieni šajā drosmei, brīvības garam un Latvijas mīlestībai atvēlētajā atceres un īstenības laikā. 

Šī nedēļa, kad svinam Latvijas dzimšanas dienu, ir laiks, kurā dziļi un pat līdz smeldzei izjūtam savas tautas kopību un lepojamies, ka no paaudzes paaudzē esam latvieši.

Mēs uzvelkam mastā sarkanbaltsarkano karogu, atceramies un godinām brīvības cīņu varoņus, liekam karogu pie atloka un savas mašīnas, dziedam patriotiskas dziesmas un deklamējam patriotisku dzeju.

Bet vai mēs savu patriotismu, lojalitāti un mīlestību Latvijai izpaužam arī savā svētku maltītē, produktu izvēlē un ēdienos, ko ēdam? Arī ēdiens, ko ēdam, atspoguļo mūsu kultūru un identitāti.

Neejiet Latvijas dzimšanas dienā uz lielveikalu pēc svešzemju labumiem, bet notrausiet putekļus no savas vecmammas mantotā ēdienu pūra un pēc produktiem savam svētku galdam dodieties pie mūsu zemniekiem, kuri ar mīlestību kopj, lolo un tepat Latvijā mums izaudzē ne tikai laimīgās vistas, kas dēj laimīgas olas, bet izaudzē arī laimīgos kāļus, kartupeļus, kāpostus, bietes, burkānus, laimīgās pupas un zirņus un daudz citus labumus, kam joprojām ir īsta garša.

Arī es šajā svētku nedēļā notrausu atmiņu putekļus no senas receptes un uzcepu prātā jau sen loloto Balto pupiņu un mūsmājas Antonovkas ābolu kūku

Kāds izsauksies: kurš no pupām cep kūkas! Bet cep, un kūku par garšīgu atzina visi, kas ēda. Tā priecēs arī tos, kas baidās no miltiem," iedrošina Brigita Puriņa.

Brigita Puriņa
Brigita Puriņa Foto: LTV/Aksels Roberts Zirnis

Saimnieces Brigitas Puriņas "Balto pupiņu un Antonovkas ābolu kūka" iedvesmai

Vajadzēs:

  • 400 g vārītu, sablendētu balto pupiņu
  • 10 olas
  • 10 ēdamkarotes cukura
  • 1/2 kg krāsnī ceptu un blendētu ābolu
  • 1/2 l saldā krējuma
  • 1 tējkaroti cepamā pulvera

Gatavo to tā:

  • Vispirms uz nakti iemērc 1 kg balto pupiņu (saprotams, ka izvēlējos savu kaimiņu z/s "Zutiņi" pupiņas).
  • Pupiņas uzvāra, 400 g sablendē un atdzesē.
  • Ābolus sagriež, sacep krāsnī un sablendē.
Foto: Brigita Puriņa
  • Atdala olu dzeltenumus no baltumiem un dzeltenumus kārtīgi sakuļ kopā ar cukuru un bišķi vaniļas.
  • Kārtīgi samaisa blendētās pupas ar sakultajiem olu dzeltenumiem un iemaisa arī 2 ēdamkarotes speltas mannas un cepamo pulveri.
  • Saputo stingrās putās olbaltumu un iecilā pupu masā.
Foto: Brigita Puriņa
  • Gatavo masu izlīdzina uz plāts un iepriekš uzkarsētā plītī vispirms 15 min cep 200 ºC, tad 20 min 150 ºC
Foto: Brigita Puriņa
  • Kamēr pupu biskvīts dziest, sakuļ saldo krējumu un iemaisa blendētos ābolus. Šai masai cukuru liec pēc savas garšas.
  • Ābolu masu liek starp kārtām un kūkai virsū, dekorē ar dzērvenēm, brūklenēm vai pēc savas gaumes.
Foto: Brigita Puriņa

Kūka svētkiem gatava! 

Foto: Brigita Puriņa

No pāri palikušajām pupiņām pagatavo vienkāršu, bet lielisku svētku ēdienu.

Pupiņas sacep sviestā ar ķiplokiem un zaļumiem un kopā ar skābo krējumu apēd gardu muti.

Foto: Brigita Puriņa

Saimniece novēl: "Lai sirsnīga, garšīga, dvēseli pacilājoša un piepildoša Latvijas dzimšanas diena!"

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu